Preko 750.000 nezaposlenih Amerikanaca tražilo pomoć

Podijeli

Naknadu za nezaposlene, prošle sedmice zbog krize i posljedica izazvanih pandemijom korona virusa, zatražilo je 751.000 Amerikanaca, što je iznad očekivanja.

Ministarstvo rada SAD-a saopštilo je da je u sedmici zaključno sa 31. oktobrom broj osoba koje su prvi put podnijele zahtjev za naknadu za nezaposlene iznosio 751.000, što je manje za 7.000 u odnosu na sedmicu ranije.

Stručnjaci su predviđali da bi naknadu za nezaposlene moglo tražiti oko 732.000 Amerikanaca, prenosi Anadolija.

Iz Ministarstva rada su naveli da je broj osoba koje nastavljaju primati naknadu za nezaposlenost smanjen na 7,3 miliona.

Državna pomoć i savezni program

Ovaj podatak pokazuje da su neki od nezaposlenih ponovo vraćeni na stara radna mjesta ili su pronašli novi posao.

To, takođe, ukazuje da su mnogi nezaposleni Amerikanci koristili državnu pomoć za nezaposlene – koja obično ističe nakon šest mjeseci – i potom prešli na savezni program dodatnih naknada, koji traje još 13 sedmica.

Iako je broj zahtjeva za naknadu za nezaposlene na sedmičnom nivou trenutno na najnižem nivou od marta ove godine, kada je korona virus pogodio tu zemlju, i dalje je daleko iznad nivoa koji je zabilježen prije pandemije.

Rekordan broj zahtjeva za naknadu za nezaposlene u SAD-u zabilježen je u sedmici zaključno sa 28. martom, kada je 6.867.000 Amerikanaca zatražilo pomoć od države uslijed krize na tržištu rada izazvane pandemijom.