506,8 hiljada eura za izmirivanje dugova za 191 bivša radnika

Podijeli

Posljednjom odlukom stečajnog upravnika Mladena Markovića biće u potpunosti izmirena potraživanja 191 bivšeg radnika Radoja Dakića u iznosu od 506,8 hiljada eura.

Riječ je potraživanjima na osnovu presude Osnovnog suda u Podgorici iz 2005. godine za neisplaćene zimnice i regrese, potvrdio je za Pobjedu njihov advokat Veselin Raspopović.

Za isplatu po ovoj presudi opredijeljeno je 621,3 hiljade eura, od čega se 114,5 hiljada odnosi na troškove sudskog postupka. Radnicima se od pripadajućih 2.653,35 eura oduzima po 14 eura za troškove prodaje, obezbjeđenja, procjene i komunalija i po 34,9 eura na račun nagrade stečajnog upravnika, pa će svaki od njih primiti po 2.604 eura.

Tako će na računu Dakića ostati rezervisano 11,5 hiljada eura, od čega za troškove 3,3 hiljade, a za nagradu 8,2 hiljade eura. Ovaj iznos ostaje na računu do zaključenja stečajnog postupka, kada bi sudija trebalo da odredi konačnu nagradu koja stečajnom upravniku može pripasti.

Raspopović ne vidi razlog da se sa realizacijom ove odluke čeka, imajući u vidu da su zabilježbe na ovoj imovini, kako je naveo, kroz ranije postupke po prigovorima već provjerene. Riječ je o raspodjeli dijela novca prihodovanog prodajom imovine Dakića kompaniji Voli, koji je prije dvije godine kupio 20 hiljada kvadrata zemljišta za 5,6 miliona eura.

Prije dvije nedjelje je od iste prodaje, za 48 bivših radnika livnice isplaćeno 1,34 miliona eura, čime su u potpunosti izmirena njihova potraživanja. Odlukom o ovom namirenju, na računu je rezervisano 19,3 hiljade eura za nagradu upravniku, kao i 7,2 hiljade eura za troškove prodaje. Riječ je o isplati novca na osnovu presude podgoričkog Osnovnog suda iz 2005. godine.

Do sada je od ukupno prihodovanih 14,5 miliona eura, radnicima podijeljeno oko 5,2 miliona eura. Novac se isplaćuje u odnosu na datum zabilježbe pravosnažnih presuda kojima je bivšim radnicima Dakića utvrđeno dugovanja za 77 zarada.