Plantaže poslovale negativno: Gubici će se znatno uvećati

Podijeli

Odbor direktora kompanije 13. jul Plantaže je na današnjoj sjednici zaključio da je u prethodnih devet mjeseci ukupan prihod od prodaje proizvoda i usluga bio 10,5 miliona eura, odnosno oko 60 odsto prošlogodišnjeg prihoda. Izvoz je manji 12 odsto, tako da je ostvarena prodaja od 4,7 miliona eura u odnosu na 2019. godinu.

Na petoj sjednici Odbora direktora razmatrano je stanje proizvodnje i rezultati poslovanja u prvih devet mjeseci ove godine. Odbor je prihvatio Informaciju menažmenta o rezultatima u proizvodnji, koji su, kako su saopštili, veoma dobri, u uslovima u kojima se odvijala.

U prethodnom devetomjesečnom periodu, proizvedeno je 14,4 miliona kilograma vinskog grožđa, 1,6 miliona kilograma stonog groždja; 7,9 miliona flaširanih proizvoda vina i prirodnih rakija; 900 hiljada kg breskve; 107 hiljada kg ribe i riblje mlađi. Zaključeno je da su zaposleni i menadžment kompanije učinili izuzetne napore u organizaciji i vođenju specifične poljoprivredne proizvodnje, čime se obezbjeđuje tržišna perspektiva kompanije za narednu godinu, prenosi Pobjeda.

Navedeno je da su glavni problemi kompanije proizašli iz nemogućnosti plasmana osnovnih proizvoda vina i rakija, posebno na domaćem tržištu (smanjenje od preko 60 odsto), zbog pada turističke potrošnje.

– U ovom periodu je ostvaren ukupan prihod od prodaje proizvoda i usluga 10,5 miliona eura (prema 16,7 miliona eura u istom periodu prethodne godine ili oko 60 odsto prošlogodišnjeg). Posebnim naporom sektora prodaje i marketinga izvoz je manji za (samo!) 12 odsto, tako da je ostvarena prodaja od 4,7 miliona eura u odnosu na 2019. godinu! S druge strane povećani su prihodi od prodaje breskve za 159 odsto, stonog grožđa za 189 odsto i ribe za četiri odsto – saopšteno je nakon sjednice Odbora direktora Plantaža.

Racionalnim poslovanjem, dodaju, smanjeni su rashodi za 2,7 milona eura, i u odnosu na prošlogodišnje iznose 89 odsto. Rezultat poslovanja je negativan, i dva puta je veći od prošlogodišnjeg.

– Gubitak će se do kraja poslovne godine znatno uvećati, što će dalje zaoštriti već izraženi problem likvidnosti, posebno u odnosu na dobavljače, jer predstoje krupne nabavke za sljedeću proizvodnu godinu – ističe se u saopštenju.

Navode da su Plantaže sasvim izložene uticaju korone na prodaju osnovnih proizvada (vina i rakije). Ova kompanije je do sada dobila samo 1,2 miliona eura kredita od IRF, a nijesu ostvarile ni jedan euro subvenicja iz prva dva Vladina paketa.

– Plantaže strancu prodaju preko 80 odsto svoje proizvodnje vina (turisti u Crnoj Gori i preko 40 zemalja gdje se vino izvozi). Ako se imaju u vidu troškovi proizvodnje u „Plantažama“ onda su teškoće razumljivije. Plantaže treba da obrade 2.500 hektara vinograda, voćnjaka, maslinjaka, matičnih i loznih posloga, da orežu oko 10.000.000 čokota vinove loze, oko 83ha breskve, da angažuju oko 500 zaposlenih (stalnih i sezonskih radnika), koji treba da odrade naredne proizvodne operaciju u vinogradu. Primjera radi, na Ćemovskom polju radi 24 bunara koji koriste električnu energiju i naši godišnji računi su preko milino eura. Naša sva proizvodnja zavisi, znatnim dijelom, od vremenskih (ne)prilika, što je posebno pokazala prošla godina – objašnjeno je u saopštenju.

Odbor direktora je istakao i izrazio zahvalnost zbog razumijevanje kupaca i dobavljača, u mjeri koja je moguća u datim uslovima.

– Menadžment kompanije se uporno bori da sačuva proizvodnju i funkcionisanje složenog sistema u ovim nezapamćeno teškim uslovima, uz sve teškoće i neizvjesnosti, koje će dugo potrajati! Medjutim, bez obzira na često nadljudske napore zaposlenih Plantaže ne mogu same da riješe aktuelne probleme, pa se očekuje odgovarajuće razumijevanje vlasnika, prevashodno u rješavanju sve izraženijih problema likvidnosti, kako ne bi bili „državna kompanija“ samo na papiru – naglašeno je u saopštenju.

Dodaju da upravo zbog pada prihoda uz skoro iste troškove, koji se ne mogu dalje značajno smanjiti, dolazi do drastičnog smanjenja plata u kompaniji, kao i veliki problem u izmirivanju obaveza prema dobavljačima i državi.

Odbor direktora je razmatrao i više tekućih pitanja iz svoje zakonske i statutarne nadležnosti.