Crna Gora se zadužila još 26 miliona za rekonstrukciji puta Lubnice – Jezerine

Podijeli

Crna Gora će se kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) zadužiti još 26 miliona eura za izgradnji tunela i rekonstrukciji puta Lubnice – Jezerine.

Vlada je usvojila Informaciju o zaključivanju Ugovora o zajmu između Crne Gore EBRD-a za obnovu i razvoj za Projekat rekonstrukcije i unapređenja lokalnih puteva i prihvatila je Ugovor o zajmu.

Za realizaciju tog projeta Crna Gora je kod Evropske banke za obnovu i razvoj uzela dva zajma. Prvi, 2013. i to u iznosu od 5 miliona eura, a drugi 2015. godine u iznosu od 20 miliona eura.

– Sredstva iz ovog zajma se koriste za finansiranje radova na izgradnji tunela i rekonstrukciji puta Lubnice Jezerine. Kako sredstva iz dva navedena kredita ne mogu pokriti troškove za predmetni projekat, između Evropske banke za obnovu i razvoj, Ministarstva saobraćaja i pomorstva i Uprave za saobraćaj dogovoreno je usklađeno povećanje ugovora o zajmu čime će se obezbijediti nedostajuća sredstva u iznosu od 26 miliona eura neophodnih za završetak projekta, čije zaključenje je predmet ove informacije. U skladu sa tim, Ministarstvo finansija, na predlog Ministarstva saobraćaja i pomorstva, predvidjelo je ovo zaduženje Zakonom o budžetu za 2020. godine – navedeno je u dokumentu, prenosi Pobjeda.

Kako je navedeno, sredstva iz postojećeg zajma se koriste za finansiranje radova na rekonstrukciji puta Berane – Kolašin, dionica Lubnice – Jezerine u dužini od 14,4 ilometra sa izgradnjom tunela dužine 2,8 kilometra.

Radovi su, kako se precizira u dokumentu, počeli u maju 2017. godine, a rok za izvođenje radova je 36 mjeseci.

– Na osnovu raspisanih tendera od strane Ministarstva saobraćaja i pomorstva, a po pravilima EBRD-a, izabrani su izvođač radova i nadzor na ovom projektu sa kojima su potpisani ugovori, i to ugovor o radovima sa preduzećem Euro-asfalt . Sarajevo na iznos od 34.694.804 5 eura, i ugovor o vršenju usluga nadzora sa italijanskom firmom JV IRD Engineering s.r.l. & DBA Progetti S.p.A. na iznos od 1.269.600 eura – navodi se u dokumentu koji je usvojila Vlada.

Ukupna vrijednost potpisanih ugovora za radove i nadzor između Ministarstva saobraćaja i pomorstva i izabranih ponuđača koji se finansiraju iz sredstava kredita EBRD iznosi 35.964.404 eura. Nedostajuća sredstva na osnovu sklopljenih ugovora i potpisanih kreditnih aranžmana iznose 10.964.404 eura.