Najveći skok BDP-a eurozone i EU od 1995. godine

Podijeli

Eurozona i Evropska unija zabilježile su u trećem kvartalu najsnažniji ekonomski rast od 1995. godine, od kada se vodi ova statistička evidencija, neutralizirajući pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) iz drugog tromjesečja uzrokovan mjerama zatvaranja zbog pandemije korona virusa, prenosi Tanjug.

Prema sezonski prilagođenim podacima, BDP eurozone je skočio u trećem kvartalu za 12,6 odsto, a EU-a za 11,6 procenata u odnosu na pretodno tromjesečje, pokazuje fleš procjena Eurostata, objavljena na zvaničnoj veb stranici statističkg zavoda EU-a.

Ovi pokazatelji znače da su ekonomije zone eura i 27-članog bloka nadoknadile pad iz drugog tromjesečja, koji je u eurozoni iznosio 11,8 odsto, a u EU 11,4 procenta.

Porast broja zaposlenih

U poređenju s trećim kvartalom prošle godine, BDP eurozone je, prema desezoniranim podacima, manji za 4,4 odsto, a u EU manji za 4,3 odsto, što predstavlja djelimični oporavak nakon međugodišnjeg minusa od 14,8 procenata u zoni jedinstvene valute, odnosno od minus 13,9 odsto u EU u prethodnom kvartalu, prenosi Al Jazeera.

Eurostat je, takođe, saopštio da je broj zaposlenih porastao u prošlom tromjesečju za 0,9 procenata i u eurozoni, i u EU u odnosu na prethodna tri mjeseca, što je najbolji rezultat od 1995. godine.

Zaposlenost je u drugom kvartalu zabilježila pad za 2,9 odsto u eurozoni i za 2,7 odsto u EU.

U poređenju s trećim tromjesečjem prethodne godine, zaposlenost u eurozoni i EU je manja za 2,0 odsto, odnosno za 1,8 odsto, respektivno.