Imamo nove cijene stanova: Pogledajte koliko prosječno košta kvadratni metar po regionima

Podijeli

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u trećem kvartalu iznosila je 876 eura, što ej 21,9 odsto manje u odnosu na isti prošlogodišnji period, najnoviji su podaci Monstata.

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u trećem kvartalu bila je 12,4 odsto manja u odnosu na drugi kvartal, a direktan uticaj na prosječnu cijenu imalo je učešće prosječne cijene kvadrata stanova koji pripadaju kategoriji solidarne stambene izgradnje, koje je u posmatranom kvartalu bilo značajno veće u odnosu na prethodno posmatrane periode.

Kada je u pitanju Podgorica, koja je uz primorje u vrhu potražnje, prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji od jula do septembra iznosila je 1,1 hiljadu eura.

U primorskom regionu kvadrat novog stana u prosjeku je koštao 1,41 hiljadu eura, u središnjem 515 eura, dok je u sjevernom 603 eura.

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u značajnoj mjeri zavisi od učešća stanova solidarne stambene izgradnje, pojasnili su iz Monstata.

“Ukoliko je učešće tih stanova veće, prosječna cijena stana u novogradnji će biti značajno niža, odnosno ukoliko je učešće manje, prosječna cijena će biti veća”, objasnili su iz Monstata.

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u kategoriji preduzeća u trećem kvartalu iznosila je 1,11 hiljada eura, dok je u kategoriji solidarna stambena izgradnja bila 492 eura.