Neizvjesnost oko nove Vlade može negativno uticati na kreditni rejting Crne Gore

Podijeli

Problemi i neizvjesnosti oko formiranja nove crnogorske Vlade mogli bi negativno da utiču na njen kredibilitet kod međunarodnih kreditorskih institucija, uključujući i sam kreditni rejting Crne Gore, što u konačnom može dovesti do poteškoća za dalje pozajmice neophodne za održanje javnih finansija, smatra urednik portala Investitor.me Rajko Milić.

“Ovo što gledamo posljednjih par mjeseci vezano za formiranje nove Vlade nimalo ne ide u korist imidža Crne Gore kod međunarodnih kreditora koji će biti neophodni za stabilizaciju javnih finansija, koje trenutno prolaze kroz najgori period ikad zabilježen. Potencijalni pad kreditnog rejtinga i izgleda ekonomije automatski znači skuplje zaduživanje, koje je Crnoj Gori odavno neophodno za vođenje ekonomske politike”, dodao je Milić.

Milić

Javni dug probija rekordne nivoe i naredne godine, podsjeća on, čeka nas obaveza vraćanja najmanje pola milijarde eura starog duga a prispijeva i prva rata kineskog kredita za auto-put.

“Veliko je pitanje kako će i gdje nova Vlada pronaći sredstva za servisiranje obaveza, s obzirom da domaćih rezervi odavno nema a strani izvori su sve nedostupniji. Ako i pronađemo zainteresovane kreditore, pitanje je koliko će biti moguće ispuniti njihove uslove, s obzirom da se oni vode prije svega tržišnim principima. Krajnja opcija je Međunarodni monetarni fond (MMF), sa kojim bi mogli napraviti povoljniji dogovor kada su u pitanju kamate, ali treba znati da ta institucija kao kolateral najčešće traži radikalne budžetske rezove poput povećanja poreza i smanjenja zarada u javnom sektoru, penzija i ostalih davanja”, kazao je Milić.

Prognoze Svjetske banke, podsjeća Milić, govore da će javni dug na kraju ove godine porasti na 93 odsto BDP-a ove godine a naredne za procenat više.

“Nova Vlada će imati mnogo posla i vjerujem da se kandidati za ministre iz sektora i ekonomije i finansija već znoje i traže moguća rješenja za goruće probleme. Ne treba zaboraviti ni rastuću nezaposlenost i ostale socijalne probleme prouzrokovane krizom usljed epidemije, što takođe treba simultano rješavati”, rekao je Milić.