Mask pretekao Zakerberga i postao četvrti najbogatiji čovjek na svijetu

Podijeli

Milijarder, suosnivač i izvršni direktor tesle, Ilon Mask, pretekao je u srijedu izvršnog direktora Facebooka Marka Zakerberga i postao četvrta najbogatija osoba na svijetu.

U istom periodu, Tesline dionice nastavile su da rastu, nakon vijesti da će biti dodate u indeks S&P 500 američke berze krajem sljedećeg mjeseca.

Dionice proizvođača električnih vozila porasle su za gotovo 10 odsto samo u srijedu od 14:25 sati. EST je u srijedu povećao neto vrijednost Maskove imovine za 8,3 milijarde dolara, na 105,4 milijarde dolara. To ga čini četvrtom najbogatijom osobom na svijetu, prema procjeni Forbesa, nadmašivši Zakerberga čije je bogatstvo procijenjeno na 100,6 milijardi dolara.

Maskovo bogatstvo raslo je nevjerovatnom brzinom ove godine, a Tesline dionice porasle su više od 460 odsto u 2020. To je masovno povećalo vrijednost imovine Ilona Maska, koja je porasla za skoro 76 milijardi dolara otkako je Forbes 18. marta napravio svoj popis svjetskih milijardera, kada je imao bogatstvo od 24,6 milijardi dolara.

Mask je vlasnik 21% udjela u Tesli, a njegovu raketnu kompaniju SpaceX investitori su u avgustu procijenili na 46 milijardi dolara.

Tesline dionice u usponu su prethodnih nekoliko dana, nakon što je objavljeno da će kompanija biti pridružena berzanskom indeksu S&P 500 21. decembra. Dionice Tesle porasle su u utorak više od 8 odsto, a samo to je podiglo ​Maskovo bogatstvo za oko 6 milijardi dolara.

Tesla je nastavila rast u srijedu, a podsticaj mu je dala i nadogradnja dionice od strane uticajnog analitičara Morgan Stanley MS-a, Adama Jonasa, na status “kupi”. Uprkos tome što je tokom posljednjih 12 mjeseci ignorisao Tesline dionice, Jonas je napokon dao znak za odobravanje, podigavši ​​ciljnu cijenu na 540 dolara s 360 dolara po dionici.

“Tesla je na ivici dubokog pomicanja modela od prodaje automobila do stvaranja velike marže, stalnog prihoda od softvera i usluga”, predvidio je Jonas u svojoj bilješci klijentima.

Kako je Muskovo bogatstvo ove godine nastavilo da raste, podižući mu rang u društvu najbogatijih svjetskih milijardera, sada je samo troje ljudi na svijetu bogatije od njega: izvršni direktor Amazona, Džef Bezos (183,1 milijardi dolara), predsjednik LVMH-a Bernar Arno (139 milijardi dolara) i suosnivač Microsofta Bil Gejts (119 milijardi dolara).

Investitor.me