Avala i Bianca ostvarile 30% prošlogodišnjeg prihoda: Spremiti se na vrijeme za narednu sezonu

Podijeli

Pandemija koronavirusa uticala je na poslovanje hotela Avala i Bianca, saopštili su iz Beppler&Jacobson Montenegra, kompanije koja njima upravlja.

Dodaju da je sada potrebno početi sveobuhvatnu i pažljivu pripremu za narednu sezonu.

Generalni menadžer hotela Avala, Nemanja Kuljić, predstavio je analize koje su uradili za oba hotelska objekta, ocjenjujući da je ovo bila izuzetno složena i teška godina.

“Ostvareni prihodi, od oko 30 odsto u odnosu na uporedni period prošle godine, jedva da su pokrili dio troškova”, naveo je Kuljić u saopštenju.

On je rekao da je broj ostvarenih noćenja od jula do septembra na nivou 50 odsto u odnosu na prošlu godinu, a ostvareni prihod manji od 30 odsto, prvenstveno kao posljedica snižavanja cijena.

“Ipak, vjerujem da je najteži period iza nas i da će u prvom momentu nova godina donijeti određene pomake. Očekivanja moraju biti umjerena, a preciznije planove, odnosno prihode, je gotovo nemoguće predvidjeti”, smatra Kuljić.

Prema njegovim riječima, kriza će proći, ali je vrlo vjerovatno da će u narednom periodu doći do pomjeranja na globalnom turističkom tržištu.

“Upravo tu treba odigrati veoma ozbiljno i na tržište izaći sa jasnom i spremnom strategijom koja će makar povratiti poziciju koju smo imali prošle godine, a koja je bila prilično dobra”, kazao je Kuljić.

On smatra da se svi moraju potruditi kako bi poremećenu cjenovnu politiku vratili u “normalno” stanje.

Kuljić je saopštio da u ovim teškim momentima nijesu iznevjerili goste i da su budvanska Avala i kolašinska Bianca bili otvoreni, a svi hotelski sadržaji bili u funkciji.

“Tako će ostati i u narednom periodu bez obzira na okolnosti”, poručio je Kuljić.

On je naveo da je drugačija cjenovna politika tokom ljetnje sezone te hotele učinila više dostupnim klijenteli iz Crne Gore i regiona.

“Uprkos izazovnoj zdravstvenoj i finansijskoj situaciji uspjeli smo da zadržimo veliki broj radnika, pa u ovom momentu kompanija ima skoro 250 zaposlenih. Pomoć države u vidu subvencija je izuzetno značajna”, zaključio je Kuljić.