Optimizam vlada Vol Stritom: Berzanski indeksi kraj sedmice dočekali na rekordnim visinama

Podijeli

Na svjetskim berzama cijene akcija prošle nedjelje su dosegnule rekordne nivoe jer su ulagače ohrabrile vijesti o razvoju još jedne vakcine protiv koronavirusa i napretku u prenosu vlasti u Bijeloj kući, prenose agencije.

Na Vol Stritu je Dow Jones prošle nedjelje skočio 2,2 odsto, na 29.910 bodova, dok je S&P 500 porastao 2,3 odsto, na 3.638 bodova, a Nasdaq indeks tri odsto, na 12.205 bodova.

Ta tri indeksa dosegnula su prošle sedmice nove najviše nivoe u istoriji jer je ulagače ohrabrila vijest da je, nakon američkih Pfizera i Moderne, i britanska kompanija AstraZeneca završila testiranje njene eksperimentalne vakcine, koje je razvila u saradnji s Univerzitetom Oxford, i da ono može biti uefikasna oko 90 odsto.

Ulagači se nadaju da će vakcinisanje uskoro početi, što bi u dogledno vrijeme moglo dovesti do normalizacije situacije u najvećim svjetskim privredama. Poslovni dnevnik prenosi da ove vijesti sugerišu da bi vakcina mogla da bude dostupno i prije kraja godine.

Proboj Dow Jones indeksa iznad 30.000 bodova, po prvi put u istoriji, zahvaljuje se i potvrdi američke Uprave za opšte poslove (GSA) da izabrani predsjednik Džo Bajden može zvanično da započne proces preuzimanja vlasti.

Aktuelni predsjednik Donald Tramp poručio je da će njegov tim sarađivati, stoga može započeti proces promena u Bijeloj kući, koji je nedjeljama odlagan, premda je Bajden uvjerljivo pobijedio na izborima.

Ulagače je oraspoložila i vijest da Bajden planira da imenuje bivšu predsjednicu američke centralne banke Janet Yellen za ministra finansija, što bi, smatraju analitičari, moglo preusmjeriti fokus na borbu protiv rastuće ekonomske nejednakosti.

Ipak, krajem nedjelje su Dow Jones i S&P 500 indeks skliznuli sa rekordnih nivoa, nakon slabijih nego što se očekivalo podataka s američkog tržišta rada.

Broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima prošle nedjelje je porastao za 30 hiljada, na ukupno 778 hiljada, više nego što su analitičari očekivali.

To pokazuje da Amerikanci i dalje ostaju bez posla zbog restriktivnih mjera u nizu saveznih država usmjerenih na suzbijanje koronavirusa.

“Privredni pokazatelji nijesu dobri i znamo da neće biti dobri još neko vrijeme, s obzirom na drugi talas širenja virusa”, kaže Tim Griski, strateg u kompaniji Invernes Counsel.

Posljednjih nedjelja tržište akcija snažno raste, zahvaljujući vijestima o vakcini, a ulagači zanemaruju vijesti o rekordnim brojkama novozaraženih i umrlih u SAD-u i Evropi.

“Nastavlja se borba između virusa i vakcina. Realnost je da virus neće nestati brzo, premda će vakcina biti distribuirana relativno brzo. Zbog toga nije jasno kada bi se mogao nastaviti oporavak privrede”, kaže Griski.

I na evropskim berzama su cijene akcija prošle nedjelje porasle, četvrtu nedjelju zaredom. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,25 odsto, na 6.367 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,5 odsto, na 13.335 bodova, a pariški CAC 1,9 odsto, na 5.598 bodova.

Na Tokijskoj je berzi, pak, Nikkei indeks skočio 4,4 odsto, na 26.644 boda, novi najviši nivo u 29 godina.

I na većini ostalih najvećih azijskih berzi cijene akcija su prošle nedjelje porasle, pa je MSCI indeks svih svjetskih berzi dosegnuo najviši nivo od kada postoji.