work, worker

Njemačke kompanije već profitiraju od kineskog ekonomskog oporavka

Podijeli

Privredni oporavak Kine se nastavlja, a to naročito može da raduje njemačke kompanije, ocjenjuje Deutsche Welle u današnjem članku o privrednim pokazateljima azijske ekonomske lokomotive, koji su, kako se navodi, u ova vremena pandemije u najmanju ruku neobično dobri.

Mnogi u nevjerici trljaju oči: privredni oporavak Kine ne posustaje. Indeks menadžera nabavke u proizvodnji, centralni pokazatelj obima proizvodnje u kineskim fabrikama, nakon čitave jedne decenije, u novembru bilježi najvišu vrijednost, konstatuje njemački radio, prenose Nezavisne.

Sa dosadašnjih 53,6 bodova, indeks se povećao na 54,9 poena. Više brojke indeks je posljednji put bilježio u novembru 2010. godine. Indeks je inače dio mjesečnog privrednog barometra medijske grupe Kajsin, specijalizovana za finansijske teme.

I kineska državna statistička služba objavljuje indeks menadžera nabavke. Taj “zvanični” PMI, međutim, više govori o tome kakva je poslovna situacija u velikim državnim kompanijama. Aktuelni podaci za novembar takođe pokazuju da je privredni oporavak od proljeća stabilan. Vrijednost od 51,4 u oktobru, u novembru se povećala na 52,1, što je najviše od septembra 2017. godine.

Za kineske trgovinske partnere u Evropi to su dobre vijesti. Nakon SAD, Kina je drugi po veličini trgovinski partner Evropske unije. Između 2000. i 2019. godine, obim bilateralne trgovine povećao se gotovo osmostruko – na ukupno 560 milijardi eura.

Mnoge kompanije ne mogu do detalja da utvrde koliki je obim poslovanja sa Kinom, ali uzorci iz 25 evropskih kompanija, iz različitih zemalja članica EU, a koje je za potrebe aktuelne studije koristio berlinski Merkator institut za kineske studije (MERICS), pokazuju u kojoj mjeri evropske kompanije zavise od kineskog tržišta. Te kompanije su 2019. godine 11,2 odsto svog prometa ostvarile u Kini, navodi DW.

Od pozitivnog kineskog privrednog razvoja mogla bi prvenstveno da profitira Njemačka, ocjenjuje se u analizi.