Samit o nauci, regulaciji i javnom zdravlju: Da li je izlaz u novim, inovativnim duvanskim proizvodima

Podijeli

Decenijama je problem oko cigareta koje proizvode pepeo i dim udruživao stručnjake u zdravstvu i za kontrolu duvanskih proizvoda u želji da pronađu rješenje ovog zajedničkog problema.

Pojava manje štetnih alternativa rezultirala je stručnom raspravom zdravstvenih radnika i kreatora politike koja i dalje traje, čulo se na online Samitu o duvanskim alternativama sa fokusom na regulaciji i javnom zdravlju.

Cilj Samita, kako su saopštili organizatori, bio je da se olakša dijalog s akcentom na promišljenim analizama i najnovijim istraživanjima da bi se, uz relevantne dokaze, došlo do najefikasnije zdravstvene strategije za smanjenje smrti i bolesti povezanih s pušenjem.

Od osnivačkog sastanka održanog u Kraljevskom društvu u Londonu 2013, ovaj Samit predvodio je širenje i prosljeđivanje naučnih i javnozdravstvenih rasprava o alternativama pušenju i širim raspravama o smanjenju štete koju one donose. Sada, već osam godina poslije, naučnici, regulatori, stručnjaci za javno zdravstvo i kreatori politika iz cijelog svijeta trude se da uspostave vlastiti regulatorni okvir, suočeni s novim nikotinskim proizvodima.

Zato, nema sumnje, globalni dijalog oko smanjenja štete od pušenja (THR) postao je sve zahtjevniji.
U ovo vrijeme globalne nesigurnosti, trezvena analiza ovog problema i svih njegovih posljedica možda nikada nije bila potrebnija.

Kako se moglo čuti na Samitu, pušenje tradicionalnih cigareta, sa gotovo milijardu korisnika širom svijeta, je najveći pojedinačni uzrok smrti koja se može spriječiti u razvijenom svijetu.

Doroti Hatsukami, profesor na Odjeljenju za psihijatriju i društvene nauke na Univerzitetu Minesota posebno je istakla važnost regulacije manje štetnih nikotinskih proizvoda te potrebu za razvojem efikasnijih terapija zamjenom nikotina.

“Do danas se premalo pažnje posvećivalo tome kako izmijeniti najštetniji duvanski proizvod – cigarete, kako bi se smanjila njihova upotreba. Devalvacija proizvoda koje proizvode pepeo i dim mogla bi uključivati smanjenje njihove privlačnosti“, kazala je Hatsukami.

Ovaj bi pristup, kako je dodala, olakšao prelazak na proizvode sa manjom štetom za pušače koji ne mogu ili ne žele da se oslobode ove navike.

Na Samitu se čulo i mišljenje da, uprkos decenijama napora za kontrolu duvana i javnozdravstvenoj edukaciji o štetnosti pušenja, pad stope pušenja frustrirajuće je usporen.

Martin Dokrel, vođa programa za kontrolu duvana iz zdravstvene institucije Engleske, u osvrtu na svoju zemlju, kazao je da će definisanje i primjenu regulativa vezano za ovu oblast pratiti spoljne okolnosti koje nemaju direktnu vezu sa tom oblašću.

“Konkretno, sprovođenje britanske Direktive o duvanskim i ostalim regulisanim proizvodima podudara se s izlaskom Velike Britanije iz EU i slijedi ambiciju publikacije Zelena knjiga, čiji je cilj da sušeni duvan, kakvog decenijama znamo, konačno zastari”, rekao je Dokrel.

On je precizirao i da regulativa koju treba da primijeni Engleska slijedi one preporuke koje u sebi nosi Direktivu EU o duvanskim proizvodima, te da izlazak Velike Britanije iz Unije neće to neće promijeniti.

Podsjećamo, poznato je da pojedine zemlje kao što je Velika Britanija pušačima koji se ne odriču ove štetne navike preporučuje manje štetne alternative, dok su u Japanu sve popularniji uređaji zasnovani na tehnologiji zagrijavanja duvana.

Tokom ove godine u regulaciji tržišta duvanskih alternativa se aktivirala i Američka agencija za hranu i ljekove (FDA) koja je naložila svim proizvođačima da podnesu zahtjev za komercijalizaciju proizvoda zajedno sa specifikacijom i naučnim dokazima.

Istovremeno, FDA je dala mišljenje da se dva proizvoda mogu svrstati u kategoriju sa „modifikovanim rizikom“, od kojih je jedan dostupan i na našem tržištu, IQOS, proizvođača Filip Moris.

Pripremio: Rajko Milić