U naredne tri nedjelje biće zatvoreno 10.000 restorana u SAD?

Podijeli

Oko 17% američkih restorana ove je godine već trajno zatvoreno, a prema novom izvještaju, takvu će sudbinu doživjeti još na hiljade.

Nacionalno udruženje restorana javno je zamolilo Kongres da donese novi podsticaj za pomoć industriji koja je oštećena pandemijom. Udruženje je u ponedjeljak saopštilo da bi se u sljedeće tri sedmice moglo zatvoriti 10.000 restorana, uz 110.000 koji su već zatvoreni tokom godine.

Udruženje je objavilo i rezultate ankete kojom je obuhvaćeno 6.000 operatora restorana, otkrivajući da je 87% restorana poslovalo sa padom prihoda od 36%, a 83% očekuje da će prodaja biti “još gora” tokom sljedeća tri mjeseca, usljed pandemije koronavirusa i mjera Vlade SAD.

“Ukratko, restoranska industrija jednostavno više ne može da čeka”, rekao je Šon Kenedi, izvršni potpredsjednik Udruženja. Zalaže se za “istinski kompromis” između konkurentskih predloga demokrata i republikanaca i nada se većem paketu podsticaja 2021. pod budućom Bajdenovom administracijom.

Servis CNN Business-a, koji prati trendove u američkoj ekonomiji pogođenoj pandemijom, pokazuje nagli pad rezervacija kod restorana – čak 70%. Sektor se blago oporavio u septembru, da bi od oktobra opet pao.

Ograničenje dostupnih kapaciteta za ručavanje u zatvorenom prostoru u nekim državama SAD-a i druge odredbe o zaključavanju, poput policijskog sata, poharale su industriju, prenose američki mediji. Brojni nacionalni lanci restorana ove godine su pokrenuli stečaj, uključujući Ruby Tuesday i California Pizza Kitchen, što je rezultiralo zatvaranjem stotina lokacija.

Ove sedmice, vlasnica kompanije u Los Anđelesu koja je bila prisiljena da zatvori svoj restoran, rekla je da osjeća kako su restorani i druge male firme nepravedno na meti kalifornijskog novog i strožeg naloga da ljudi ostanu kod kuće.