Uber prodaje biznis letećeg taksija

Podijeli

Kalifornijska kompanija Joby Aviation, koja razvija potpuno električne vertikalne letjelice za polijetanje i slijetanje, preuzima Uber Elevate, dio Uber-a za navigaciju.

Potez će Jobyju omogućiti da Uberovom aplikacijom nudi leteće taksije kada avion kompanije počne komercijalnu upotrebu, što bi moglo biti već 2023. Iako uslovi transakcije nijesu objavljeni, Uber je pristao da uloži 75 miliona dolara u Joby Aviation. Ranije ove godine, Uber je uložio 50 miliona dolara u Joby, u sklopu kruga finansiranja tvrtke Series C.

“Bili smo ponosni na partnerstvo s Uber Elevateom prošle godine, a još smo ponosniji što ih danas možemo dočekati u Joby timu”, rekao je JoeBen Bevirt, osnivač i izvršni direktor Joby Aviationa, u saopštenju kojim je najavio dogovor.

Za Uber transakcija dolazi jedan dan nakon što je prodao svoj sektor za autonomnu vožnju poznat kao Advanced Technologies Group Aurori, samovozećem automobilskom start-upu.

“Aurora će znati tačno šta treba da se gradi, koje su rute, koje su vještine koje vozač treba da nauči da bi krenuo za najvećim segmentom tržišta i u osnovi je izgradio tu tehnologiju na najjednostavniji način”, kazao je izvršni direktor Ubera Dara Khosrowshahi CNBC.

Rastanak s grupom Advanced Technologies Group i Uber Elevateom omogućiće kompaniji da uštedi stotine miliona dolara koliko bi bilo potrebno tokom sljedećih nekoliko godina za razvoj autonomnih usluga vožnje i gradskog vazdušnog taksija.

Uključivanje Uber Elevate-a moglo bi pomoći Joby Aviation da postigne svoj cilj nudeći kratke vožnje u urbanim područjima vertikalnim letjelicama. Jobyjev avion koji funkcioniše zajedno s Uberovom aplikacijom za naručivanje vožnje mogao bi ponuditi kupcima jednostavan način korišćenja usluga prevoza i letećeg taksija u jednom putovanju.

“Ovi alati i novi članovi tima biće nam neprocjenjivi dok ubrzavamo naše planove za komercijalno predstavljanje naših novih usluga”, rekao je Bevirt u saopštenju kompanije.

Joby Aviation je i dalje daleko od ostvarenja svih ovih najava. Kompanija je izgradila i testira potpuno električni avion koji može da prevozi četiri putnika i pilota na distance do 150 kilometara pri najvećoj brzini od 200 km/h.

Joby redovno sprovodi ispitne letove, ali letjelica još nije sertifikovana od strane američke agencije za vazduhoplovstvo (FAA).