Slovenija zadržala kreditni rejting AA-

Podijeli

Agencija Standard & Poor’s (S&P) potvrdila je bonitetnu ocjenu Slovenije, koja ostaje na nivou AA-, uz stabilne izglede, objavilo je slovenačko Ministarstvo finansija.

Iz Ministarstva su kazali da je to priznanje da Slovenija ostaje finansijski dugoročno stabilna država, uprkos zaoštrenim prilikama zbog pandemije COVID-19, prenosi Hina.

Analitičari agencije Standard & Poor’s u svojoj analizi procjenjuju da je slovenačka Vlada donijela odgovarajuće mjere koje će ublažiti negativni uticaj pandemije na ekonomiju.

“Državi, u amortiziranju nastalih fiskalnih šokova, pomažu niski troškovi finansiranja javnog duga, što je posljedica mjera Evropske centralne banke (ECB) i negativnih kamatnih stopa na zaduživanje državnim obveznicama sa 10-desetogodišnjim dospijećem”, naveli su iz S&P.

Ove godine većina agencija održala je bonitetnu ocjenu Slovenije na ranijem nivou, uprkos ekonomskim problemima koje je donijela pandemija, dok joj je agencija Moody’s početkom oktobra ocjenu povećala za jedan nivo, na A3, uz stabilne izglede.

“Slovenija za strane investitore, prema ocjeni agencija, i dalje ostaje država vrijedna povjerenja”, naveli su iz Ministarstva.