Coca-Cola krije razloge masovnog otpuštanja radnika?

Podijeli

Coca-cola je saopštila da će otpustiti 2.200 svojih radnika širom svijeta, među kojima polovinu ovog broja čine njeni zaposleni u SAD.

Iz kompanije je saopšteno da je razlog smanjenja broja radnika potreba unaprjeđenja efikasnosti proizvodnje i distribucije, ali američki mediji tvrde da je razlog mnogo konkretniji i aktuelniji: zatvaranje bioskopa, sportskih stadiona i ostalih masovnih javnih mjesta, Coca-Coli su donijeli velike gubitke ove godine. Samo između jula i septembra ove godine, prema tim navodima, kompanijski prihodi su pali 9 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Osim turističkog i ugostiteljskog sektora, pandemija koronavirusa je žestoko pogodila i proizvođače pića. Naime, prodaja alkoholnih pića je u oštom padu zbog zatvaranja kafića i noćnih klubova, ali i flaširana voda i sokovi su svojevremeno beležili bolje dane.

Sada i najpoznatiji proizvođač gaziranih sokova na svetu otpušta 2.200 zaposlenih ali, kako kaže, pre svega zbog reorganizacije. Coca-Cola navodno želi da unapredi efikasnost svog proizvodnog i distributivnog lanca.

Ipak, američki mediji pišu da je i ova kompanija beležila velike gubitke u 2020. godini, pre svega zbog zatvaranja bioskopa, sportskih stadiona i sl. Između jula i septembra ove godine njeni prihodi su pali za devet odsto u odnosu na isti period lane.