Forbes: Ne, Ilon Mask ipak nije drugi najbogatiji čovjek na svijetu

Podijeli

Zahvaljujući Teslinoj dionici koja je pravi hit među investitorima na berzi, neto bogatstvo njenog osnivača i direktora Ilona Maska gotovo se učetvorostručila tokom pandemije Covid-19, krećući se od 24,6 milijardi dolara sredinom marta do trenutnih 126,8 milijardi dolara, prema procjeni Forbesa.

No, uprkos ovom meteorskom usponu, 49-godišnji Mask nije drugi najbogatiji čovjek na svijetu. Još – kaže Forbes.

Forbes trenutno Maska rangira na treće mjesto, iza Amazonovog Džefa Bezosa, koji vlada s 182,6 milijardi dolara, i francuskog vlasnika luksuzne robe Bernara Arnoa, čije se bogatstvo procjenjuje na 140,6 milijardi dolara. Povećanjem vrijednosti Teslinih dionica ove sedmice, Mask je nadmašio Bila Gejtsa, koji je sada na četvrtom mjestu sa bogatstvom od 119,4 milijarde dolara.

Mask je vlasnik 21% Tesle, ali više od polovine tog udjela založio je kao zalog za lične zajmove; Forbes prilikom procjene imovine primjenjuje popust od 25% na dionički kapital, radi obračuna kredita.

Direktor Tesle takođe posjeduje procijenjenih 48% SpaceX-a, raketne kompanije koja je nedavno pokrenula svoje prvo lansiranje s astronautima. Investitori su SpaceX u avgustu procijenili na 46 milijardi dolara. Nakon što je primijenio Forbesov popust od 10%, Maskov udio u SpaceX-u vrijedi nešto manje od 20 milijardi dolara.

Tesline dionice porasle su 36% od 17. novembra, kada je S&P Global, indeks Njujorške berze, objavio da će kompanija koja proizvodi električne automobile biti dodata indeksu S&P 500 21. decembra. Dodatak indeksu znači da će više uzajamnih fondova vezanih za S&P 500 kupiti njene dionice.

S trenutnom tržišnom kapitalizacijom od 525 milijardi dolara, Tesla vrijedi daleko više od Toyote (198 milijardi dolara) i General Motorsa (66 milijardi dolara) zajedno. U prva tri kvartala 2020. Tesla je isporučila 318.000 automobila, što je mali dio u odnosu na broj proizvedenih vozila većih svjetskih proizvođača automobila.

“Zaista me nije briga”, poslao je Mask Forbesu u julu poruku kao komentar vrijednosti njegovog bogatstva. “Ti brojevi rastu i padaju, ali ono što mi je zaista važno jeste stvaranje sjajnih proizvoda koje ljudi vole.”

Investitor.me