Ekonomija eurozone u padu

Podijeli

Ekonomija eurozone će u četvrtom tromjesečju pasti 2,7 odsto u odnosu na prethodni kvartal, usljed drugog talasa pandemije koronavirusa, procijenili su njemački ekonomski institut Ifo, švajcarski KOF i italijanski ured za statistiku.

„Nakon naglog oporavka u trećem kvartalu, ekonomska aktivnost će se ponovo smanjiti u četvrtom tromjesečju zbog novih mjera zatvaranja“, pokazuju Izgledi ekonomije eurozone, koje su izradili Ifo, KOF i Istat.

Prema njihovim procjenama, ekonomija eurozone bi u cijeloj godini trebalo da padne 7,3 odsto.

Bruto domaći proizvod (BDP) eurozone smanjio se u drugom tromjesečju 11,7 odsto u odnosu na prethodna tri mjeseca, dok je u periodu od jula do septembra skočio 12,5 odsto, konstatuju iz instituta, napominjući da je glavni pokretač oporavka bila potrošnja domaćinstava.

Za prvo tromjesečje naredne godine Istat, Ifo i KOF prognoziraju skroman rast od 0,7 odsto u odnosu na posljednja tri mjeseca ove godine. U drugom tromjesečju naredne godine rast aktivnosti bi trebalo da po njihovim procjenama ubrzaju na tri odsto.

„Izgledi su podložni rizicima koji bi mogli donijeti dublji pad, ali i snažniji rast, zavisno od efikasnosti mjera ekonomske politike, razvoju pandemije, vakcinisanju i o tome kako će na ekonomiju uticati novac”, navodi se u saopštenju instituta.