Mask: Htio sam da prodam Teslu Apple-u, Tim Kuk odbio sastanak

Podijeli

Ilon Mask je u utorak na Twitteru objavio da je pokušao da proda Teslu “tokom najmračnijih dana njenog programa Model 3”, ali da je izvršni direktor Applea Tim Kuk “odbio sastanak”.

Apple još nije odgovorio na zahtjev za komentar.

Mask je to izjavio kao odgovor na objavu Reutersa da Apple planira razvoj vlastitih električnih automobila i baterija do 2024. godine.

“Pozvao sam Tima Kuka kako bih razgovarao o mogućnosti da Apple preuzme Teslu (za jednu desetinu trenutne vrijednosti)”, rekao je Mask u tvitu. “Odbio je dolazak na sastanak”, dodao je.

Musk je na Twitteru rekao da je izvještaj Reutersa “čudan, ako je istinit”, a u drugom je tvitu dodao da se obratio Kuku sa idejom o mogućoj prodaji tokom prvih dana Teslinog programa Model 3, limuzine srednje klase koja se na tržište pojavila 2017. godine.

Model 3 pretrpio je mjesece poteškoća u proizvodnji i drugih problema, uključujući automobile koji su se sklapali u šatoru pored Tesline fabrike Fremont u Kaliforniji. Model 3 sada je najprodavaniji luksuzni automobil u Americi, što je iniciralo Teslin uspon do najvrjednijeg proizvođača automobila na svijetu.

U avgustu 2018, Mask je na Twitteru tvrdio da razmatra “privatizaciju Tesle” uz “osigurano finansiranje”, podsjeća CNN. Pokazalo se da taj tweet nije istinit, a nakon istrage Komisije za hartije od vrijednosti i berze, Mask je pristao na nagodbu koja je sadržavala odredbu da će sve tvitove u vezi s “bilo kojim informacijama o Teslinom finansijskom stanju” ili “potencijalnim ili predloženim spajanjima” prije objave pregledati “iskusni pravnik za hartije od vrijednosti”.

Nejasno je da li je “iskusni pravnik” pregledao i odobrio Maskove tvitove od utorka.

Proboj na automobilsko tržište veoma je težak poduhvat. Mask je rekao da je Tesla u nekoliko mjeseci tokom svoje 17-godišnje istorije poslovanja bio gotovo pred bankrozom. Kompanija je tek prošle godine ostvarila prvu godišnju dobit, a danas je među najvrijednijima u najjačem berzovnom indeksu S&P 500.