Google Cloud dostupan u nove tri regije na svijetu

Podijeli

Google je nedavno najavio tri nove regije za svoj servis Google Cloud i to Čile, Njemačka i Saudijska Arabija.

Google Cloud trenutno posluje s 24 regije i 73 zone u 17 zemalja.

Nema sumnje da je pružanje usluga u oblaku s visokim performansama i niskim kašnjenjem značajno važno, a i drugi igrači, AWS i Microsft Azure, takođe se uzdaju u proširenje cloud servisa.

Iako je Microsoft Azure daleko ispred konkurencije u pogledu ukupnog broja regija (tvrdi da je dostupan u više od 60), AWS nudi 24 regije s ukupno 77 zona dostupnosti.

S ovim novim proširenjima, Google Cloud uskoro bi mogao biti ispred AWS-a.

Takođe, Google je 2020. pokrenuo četiri nove Cloud regije – Džakarta (Indonezija), Las Vegas (SAD), Solt lejk siti (SAD) i Seul (Južna Koreja) – i najavio još budućih, uključujući Dohu (Katar), Madrid (Španjolska), Milano (Italija) i Pariz (Francuska).

Prije samo tri godine, Google Cloud je bio dostupan u samo 13 regija. Sva ova proširenja otkrivaju koliko je Google uložio u svoju cloud strategiju.

Google ta proširenja obavlja i obnovljivom energijom.

„Sve to radimo dok radimo s najčišćim Cloud sistemom u industriji, usklađujući 100 odsto električne energije koju koristimo s obnovljivom energijom. Ova posvećenost održivosti omogućuje našim kupcima da zadovolje vlastite potrebe za računarstvom u oblaku s nula neto emisija ugljen-dioksida“, navodi Google.