5 savjeta koji će vam pomoći da se izvučete iz dugova

Podijeli

Patris Vašington (38) iz Atlante, finansijska savjetnica i autor tri knjige, uključujući i “Stvarni odgovori na pitanja o novcu za svaku ženu: Kako pobijediti u igri novca sa ili bez muškarca”, ispričala je za New York Post kako je, kad su finansije u pitanju, čak dva puta dotakla samo dno i kako se izvukla iz problema.

“Telefon mi je neprestano zvonio i zvali su me moji zaposleni. Na TV-u sam gledala kako se banke zatvaraju jedna za drugom. Tada sam bila u bolničkom krevetu gdje sam čuvala trudnoću, a moja firma za trgovanje nekretninama bila je u opasnosti da se uruši. Zapravo, oboje moje djece je bilo u opasnosti. ‘Ako se i dalje budeš uzrujavala zbog hipoteka, nećeš iz ove bolnice otići s djetetom’, upozoravao me je ljekar. Tehničko osoblje moralo je ugasiti TV i odnijeti ga iz sobe kako ga ne bih ponovo upalila i gledala vijesti”, prisjeća se ona.

“Bila je 2007. godina, a moja milion dolara vrijedna firma, koju sam pokrenula s mužem četiri godine ranije, bila je na putu prema dolje. Ipak, bili smo zahvalni što smo bolnicu napustili sa zdravom djevojčicom, iako je to značilo i 400.000 dolara bolničkih troškova s obzirom da sam iscrpila svoje zdravstveno osiguranje.

Čitavu sljedeću godinu plaćali smo radnike iz vlastitog džepa i na kraju zatvorili firmu 2008. godine. Kad smo podvukli crtu, shvatili smo da smo u dugu 2 miliona dolara.

Poznajem neke ljude koji su se bavili nekretninama i koji su tokom te recesije počinili samoubistvo. Izgubili su toliko puno da više nisu vidjeli izlaz. No, ja sam ga vidjela. U ovakvoj sam situaciji već bila kad sam imala 22 godine i dug na kreditnoj kartici od 18.000 dolara.

Tek sam diplomirala s ocjenom 3,8 i u svojoj crkvi sam razgovarala o dugu. Kad sam stanju na kreditnim karticama pribrojila kamate i troškove, zaplakala sam. Ali se i zaklela da ću to ispraviti.

Kao prvo, prestala sam da koristim kartice u potpunosti. Zbog toga sam morala biti jako oprezna s novcem. Nijesam imala kablovsku televiziju skoro dvije godine, kupovala sam jeftinu hranu i sama sebi uređivala nokte. Čak sam sama skraćivala kosu. Samo uz te promjene, štedila sam oko 400 dolara mjesečno. Nakon dvije godine, riješila sam dug. Pomislila sam: ‘Ovo mi se više nikad neće dogoditi!’

No, evo me opet! I to u tolikom dugu da 18.000 dolara izgleda kao ništa. Ipak, učinila sam to prije i vjerovala da ću se opet izvući ako primijenim istu strategiju.

Moj muž i ja smo počeli planirati kako da otplatimo kredit i brojali svaki novčić da možemo kupiti mlijeko za kćerkicu Regan. Moj muž Džerald zaposlio se kao menadžer u ‘Taco Bellu’ pa smo imali zdravstveno osiguranje. Opsjedala sam bolnicu u kojoj sam rodila i na kraju ih nagovorila da mi otpišu 250.000 od ukupnog duga.

Međutim, nakon dvije godine naš dug se nije nimalo smanjio.

“To nije tvoj dug iz mladosti od 18.000 dolara. Sad si u prvoj ligi i dug od dva miliona dolara ne možeš otplatiti skupljajući kovanice”, rekao mi je moj finansijski mentor.

Godine 2011. proglasili smo bankrot. Željeli smo otplatiti sve što smo dužni, ali taj dug bi visio nad našim glavama zauvijek. Bankrot nam je omogućio toliko željeni predah.

S obzirom da sam već bila stručnjak za štednju, iskoristila sam to znanje da ponovo izgradim svoj život. Otvorila sam firmu za finansijsko savjetovanje i poučavala druge kako da se riješe duga. Džerald je predsjednik medijske kompanije a ja zarađujem oko 300.000 dolara godišnje od svojih knjiga i brenda koji sam stvorila. Držeći se našeg plana, malo po malo riješili smo se duga.

Kad sad pogledam unazad, greška koju sam napravila je da sam ‘sva jaja stavila u istu košaru’. Sav naš novac bio je u nekretninama. Danas investiramo u restorane, trgovinu na malo i društvene medije.

Iako je to putovanje bilo jako dugo, znam da moje iskustvo može biti pravi blagoslov nekom drugom. Da se već dva puta nisam izvukla iz duga, ne bih s jednakom strašću i suosjećanjem drugima pomagala da učine isto”, ispričala je Patris Vašington.

U nastavku daje pet savjeta kako da dovedete svoje finansije u red:

Napravite plan

Odredite finansijski cilj. To može biti podizanje vlastitog kreditnog rejtinga ili rješavanje duga. Podijelite jedan veliki cilj u više manjih koraka i ispunjavajte ih na dnevnom, sedmičnom ili mjesečnom nivou.

Proučite svoj dug

Iako brojevi mogu izgledati zastrašujuće, važno je znati sve detalje svog duga – poput kamata – prije nego što ga počnete otplaćivati. Morate znati sve okolnosti prije nego što napravite plan otplate.

Tražite oprost

Bez obzira na to kome ste dužni i koja je bila svrha posudbe, imate pravo da bar pokušati zatražiti oprost duga ili nekog njegovog dijela. Meni je to uspjelo s bolničkim dugom.

Naplaćujte svoj hobi

U početku sam volontirala kao finansijski savjetnik, no kasnije sam iz toga napravila karijeru. Razmislite o svojim hobijima. Volite li pisati ili peći kolače? Možda biste na tome mogli zaraditi.

Izračunajte trošak bankrota

Ako je proglašenje bankrota jedini izlaz, dobro odvagnite sve elemente za i protiv. Nama je bankrot omogućio da ponovo steknemo povjerenje kreditora, ali to u početku nije bio naš prvi izbor.

Jutarnji.hr/Investitor.me