Srbija upumpala 100 miliona u svog avio-prevoznika, smanjen udio Etihada

Podijeli

Na osnovu ugovora između Ministarstva privrede Vlade Republike Srbije i kompanije Air Serbia, izvršena je dokapitalizacija srpske nacionalne avio-kompanije, pri čemu je Republika Srbija povećala svoj vlasnički udio sa dosadašnjih 51 na 82 odsto, dok je udeo Etihad Airwaysa umanjen sa 49 na 18 odsto, prenosi RTS.

Etihad je postao vlasnik 49 odsto udjela u kompaniji za 40 miliona eura u kreditu. Sada je Air Serbia 31 odsto udela platila 100 miliona eura, konstatuje Insajder.

Kako navodi javni servis, uvećanje osnovnog kapitala društva, preduzeto je u cilju otklanjanja poremećaja u privredi prouzrokovanih pandemijom zarazne bolesti kovid-19.

“Zahvalni smo Vladi Republike Srbije na tome što je pružila podršku nacionalnoj avio-kompaniji da prevaziđe prepreke u poslovanju uzrokovane pandemijom korona virusa u najtežoj godini u istoriji putničkog avio-saobraćaja,” izjavio je Dankan Nejsmit, generalni direktor kompanije Air Serbia.

On je dodao da su “na ovaj način stvorene osnove za dalje nesmetano poslovanje i da će, uz temeljne mere racionalizacije poslovanja kompanije koje su već uveliko u toku, Air Serbia moći da prevaziđe teškoće, učvrsti svoju poziciju lidera u regionu i nastavi da pruža direktan i indirektan doprinos srpskoj ekonomiji, prije svega saobraćaju i turizmu.”

Ta uredba, navodi se, u potpunosti je usklađena sa Privremenim pravnim okvirom Evropske komisije, kojim se uređuju mjere državne pomoći za podršku privredi u toku trenutne pandemije, uključujući i dokapitalizaciju.

Na zahtjev Vlade Srbije, Komisija za kontrolu državne pomoći je razmotrila predložene mjere i potvrdila da je mjera uvećanja osnovnog kapitala Društva usklađena sa pozitivno-pravnim propisima Republike Srbije, čime su se stvorili uslovi da se dokapitalizacija sprovede.

Dokapitalizacija srpske nacionalne avio-kompanije preduzeta je na zahtev same kompanije, u skladu sa uredbom Vlade Republike Srbije iz oktobra 2020. godine, kojom se predviđa mjera dokapitalizacije privrednih subjekata pogođenih pandemijom.

Da je EU dozvolila dokapitalizaciju naveo je početkom decembra i ministar finansija Siniša Mali. Prethodno je Fiskalni savjet u svojoj ocjeni Predloga zakona u budžetu za narednu godinu ocijenio da pandemija jeste posebno pogodila sektor avio saobraćaja, ali nije činilac koji je najzaslužniji za poteškoće u poslovanju nacionalnog avio-prevoznika.