Startovala elektronska fiskalizacija: Prvi računi iz novog sistema izdati za prolazak kroz Sozinu

Podijeli

Jutros je i zvanično počela da funkcioniše elektronska fiskalizacija, sa prelaznim rokom do 1. juna za one kompanije kojima je potrebno vremena za prelazak na novi sistem.

Dejan Abazović, koji je bio projekt menadžer u Poreskoj upravi a odnedavno je savjetnik premijera za informacione tehnologije, objavio je da je prve račune po novom sistemu izdalo državno preduzeće Monteput, za prolazak automobila kroz tunel “Sozina”.

“Prve gotovinske račune je fiskalizovao Monteput, odmah nakon ponoći, naplatom karata za prolaz kroz tunel Sozinu. Do sada su fiskalizovali više od 1500 takvih računa”, napisao je Abazović na svom Facebook profilu.

On je, kao projekt menadžer, od srca čestitao i najljubaznije zahvalio Monteputu na tom uspjehu.

“Takođe, ovo mi daje za pravo da svima čestitam SREĆNU NOVU GODINU a građanima Crne Gore SREĆNU DIGITALNU CRNU GORU”, napisao je Abazović.

Iz Poreske je ranije saopšteno da elektronska fiskalizacija predstavlja jedan od najvažnijih projekata realizovanih tokom prethodnih deset godina, ne samo u Poreskoj upravi, već i u cjelokupnoj oblasti javnih finansija.

Projekat ima za cilj stvaranje preduslova za još efikasnije suzbijanje sive ekonomije, imajući u vidu značaj urednog plaćanja poreza za obezbjeđenje državnog budžeta i finansiranje svih potreba u društvu, ali i sankcionisanja nelojalne konkurencije za opstanak urednih obveznika na crnogorskom tržištu.

Sva potrebna dokumentacija, radi lakše pripreme poreskih obveznika za sprovođenje projekta, dostupna je na ovom linku.