Dobre vijesti: Luxair otvara liniju Luksemburg – Podgorica u februaru i Luksemburg – Tivat u maju

Podijeli

Luksemburški nacionalni prevoznik Luxair ući će na crnogorsko tržište ovog februara letovima od Luksemburga do Podgorice, ali planira da proširi poslovanje tokom naredne godine.

Ex-Yu Aviation javlja da je ova kompanija nadogradila svoju uslugu do glavnog grada Crne Gore na cjelogodišnje poslovanje, a uvešće i sezonske ljetne letove za Tivat.

Na osnovu trenutnih planova, Luxair će 12. februara svečano otvoriti liniju za Podgoricu s dva leta sedmično, svakog ponedjeljka i petka, turboeliskim avionom Dash 8 sa 76 sjedišta. Kao rezultat toga, avio-kompanija planira da ponudi ukupno 1.976 sjedećih mjesta na 26 letova između dva grada (uključujući oba smjera) do početka ljetne sezone 28. marta. Tokom ljeta, Luxair nastaviće da leti za Podgoricu svakog ponedjeljka i četvrtka.

Luxair će takođe otvoriti sezonske ljetne letove za Tivat počevši od 15. maja. Avioni će letjeti jednom sedmično, svake subote, avionom Boeing 737-700 sa 141 sjedišta. Ukupno je planiran 21 let do 2. oktobra s ponuđenih 5.922 mjesta (uključena su oba smjera).

To je prvi put da će luksemburški nacionalni prevoznik služiti Crnoj Gori, a prvi put da su dvije zemlje povezane s redovnim avio-prevozom.

Početak linije za Podgoricu je bio planiran za decembar 2020, ali je odgođen zbog pogoršanja epidemiološke situacije na cijelom kontinentu. Letovi za Tivat su planirani za ljeto 2020, ali su i oni morali biti otkazani zbog opšte situacije.

Luxair je saopštio da su letovi za Podgoricu i Tivat prioritet 2021. godine.

Crna Gora ima najveću dijasporu u Luksemburgu od svih bivših jugoslavenskih republika, s preko 4.200 crnogorskih državljana registrovanih u Velikom vojvodstvu. Međutim, prema procjenama, u Luksemburgu živi 8.000 Crnogoraca, od kojih većina posjeduje luksemburško državljanstvo. Srbija je na drugom mjestu s otprilike 2.300 državljana.

Letovi za Podgoricu, kako je saopšteno, prvenstveno će biti usmjereni na dijasporu, dok su sezonski letovi u Tivtu usmjereni na turiste.