New York, nyse, wall street, američka berza, njujorška berza, berza New York

Indeksi na rekordnim nivoima: Evo zašto je Wall Street uglavnom ignorisao haos u Vašingtonu

Podijeli

Berza na Wall Streetu u srijedu je uglavnom ignorisala dramatične događaje kada su pristalice Donalda Trampa nasilno upali u američki Kapitol u nasilnom pokušaju da poremete kongresno proglašenje predsjedničkih izbora.

CNN konstatuje performanse berze i zaključuje da je to, uprkos svemu, bio dobar dan na berzi. Indeksi su bili na rekordno visokim nivoima: Dow je premašio 31.000 bodova po prvi put u svojoj istoriji. Širi S&P 500 indeks takođe je završio dan sa značajnim rastom.

Zašto je Wall Street dostigao nove visine, čak i kada je odlazeći predsjednik pojačao tvrdnje da su izborni rezultati lažni, dok su hiljade njegovih sljedbenika provalile u vladine zgrade?

Vrlo jednostavno: Investitori zapravo ne gledaju šta se trenutno događa. Oni gledaju u budućnost i što bi ona mogla donijeti za kompanije u koje ulažu ili ekonomiju u cjelini, zaključuje CNN.

Amerika je, kako se dodaje, i ranije uspješno preživljavala građanske nemire a očigledno je da Wall Street vjeruje da će se to desiti i ovaj put.

Ipak, tržište bi se moglo suočiti sa novim izazovima stvarnosti u četvrtak – pandemija i dalje traje a povećanje broja infekcija dovelo je do strožih pravila u raznim državama u SAD.

Ali opet, investitori će vjerojatno dugo gledati: očekuje se da će Bajdenova administracija ispuniti svoja obećanja da će djelovati snažno kako bi pomogla američkim preduzećima i radnicima da vrate snagu.

Investitor.me