bitcoin, crypto

Novi rekord: Bitcoin probio nivo od 40.000 dolara

Podijeli

Bitcoin je u četvrtak probio granicu od 40.000 dolara da bi dosegao novi rekord, čime je ukupna vrijednost cijelog tržišta kriptovaluta prvi put podignuta iznad hiljadu milijardi dolara.

Digitalni novčić dosegao je najviši nivo od 40,367 dolara juče oko 13:17 sati po američkom vremenu, prenose agencije, da bi nakon toga vrijednost nešto oslabila, a posljednje trgovanje iznosilo je 38,885 dolara, što je 9,1 posto više nego dan ranije.

Kriptovaluta je porasla za više od 30 posto od početka 2021. godine, a u posljednjih 12 mjeseci porasla je za 400 posto.

Chamath Palihapitiya iz kompanije Social Capital misli da je pred digitalnom valutom dug uspon.

“Vjerovatno će iznositi 100.000, pa 150.000, pa 200.000. U kojem periodu? Ne znam. [Možda] pet ili 10 godina, ali ide tamo”, rekao je Palihapitiya za CNBC-ov “Halftime Report”.

Razlog, dodao je, to što “svaki put kad vidite šta se sve to događa, shvatite da naši čelnici nisu toliko pouzdani kao nekada”.

“Dakle, za svaki slučaj zaista moramo imati osiguranje koje možemo držati pod jastukom”, pojasnio je.

Vrijednost cjelokupnog tržišta kriptovaluta, koje se sastoji od bitcoina i drugih digitalnih valuta poput etera i tethera, premašila je bilion dolara prvi put ranije u četvrtak, pokazuju podaci Coinmarketcapa.

Bitcoin je najdominantnija kriptovaluta, s tržišnom vrijednošću od preko 700 milijardi dolara.

Rast Bitcoina pripisuje se brojnim faktorima, uključujući veću kupovinu od velikih institucionalnih ulagača. Ugledni investitori poput Paula Tudora Jonesa, na primjer, sada kupuju digitalnu valutu.