Džef Bezos, Ilon Mask, Jeff Bezos, Elon Musk

Turbulentna sedmica na listi najbogatijih: Bezos i Mask se smjenjivali na prvom mjestu

Podijeli

Šef Amazona Džef Bezos završio je prošlu sedmicu na prvom mjestu najbogatijih ljudi na svijetu, nakon što se danima na tom mjestu smjenjivao s osnivačem Tesle Ilonom Maskom.

Bezosova imovina procijenjena je na 181,5 milijardi dolara (uprkos padu od oko 1,4 milijarde dolara u petak).

Tržišta koja utiču na bogatstvo najbogatijih su bila u padu u petak, nakon što je novoizabrani predsjednik SAD Džozef Bajden objavio detalje svog predloženog paketa pomoći za koronavirus, vrijednog 1,9 hiljada milijardi dolara, a investitori su vjerovatno reagovali i na drugi pokušaj opoziva predsjednika Trampa u Senatu.

Amazonove dionice pale su za nešto manje od 1% do zatvaranja u petak, dok je Teslina akcija pala za više od 2%, dovoljno da Bezos preskoči Maska. Šire gledano, tehnološke akcije padaju vjerojatno zbog Bajdenovog paketa podsticaja. U međuvremenu, industrijski prosjek Dow Jones zaključio je sedmicu padom od 0,9%, dok su Nasdaq i S&P 500 zabilježili pad od 1,5%.

Ipak, Forbes javlja da je bilo dosta milijardera-pobjednika prošle sedmice. Kineski Ma Huateng, predsjednik uprave kompanije Tencent Holdings, koja je vlasnik najpopularnije aplikacije u zemlji, Weibo, bogatiji je za 6,6 milijardi dolara. U SAD-u je osnivač Zoom Video Communicationsa Erik Juan imao dobru sedmicu, a bogatstvo mu je naraslo na 1,5 milijardi dolara do nove procijenjene neto vrijednosti od gotovo 17 milijardi dolara. Zoom je u petak objavio da je prodao svoje dionice vrijedne 2 milijarde dolara u sekundarnoj javnoj ponudi.

Izvršni direktor i suosnivač Airbnb-a Brajan Česki je povećao neto bogatstvo za 1,4 milijarde na novih, procjenjuje se, 12,9 milijardi. Dionice Airbnb-a porasle su 13% tokom prošle sedmice.

Investitor.me