Evo koliko iznosi Trampova predsjednička penzija – ako je zadrži

Podijeli

Od danas u podne Donald Tramp ima pravo na godišnju penziju u iznosu od 221.400 dolara ali i pogodnosti vrijedne daleko više od toga.

Moguće je – ali nije sigurno – mogao bi sve to izgubiti ako bude osuđen u predstojećem procesu za opoziv koji je poktrenuo Senat, javlja CNN i dodaje da zakon ne odobrava mirovinu predsjednicima čije vrijeme mandata završava “uklanjanjem” postupkom opoziva.

Iako se Tramp i dalje suočava s impičmentom u Senatu, osuđujuća presuda ne može rezultirati njegovim uklanjanjem s dužnosti jer mu je mandat završio prije suđenja.

“Dakle, ako ga Senat osudi, vjerovatno će biti potreban drugi proces kako bi se Trampu oduzela predsjednička penzija i ostale beneficije”, smatra Michael Gerhardt, profesor prava sa Univerzitetu Sjeverne Karoline.

Taj drugi postupak bi ga uklonio i sa položaja bivšeg predsjednika, što bi rezultiralo gubitkom pogodnosti, kazao je on, ali drugi se stručnjaci su u nedoumici.

“To se čini prilično upitnim”, rekao je Demian Brady, direktor istraživanja u Nacionalnoj fondaciji poreskih obveznika, nadzornog tijela vlade.

Ostale pogodnosti

Ostale pogodnosti koje će Tramp primati, uz mirovinu, mogu biti značajne – putni dodaci, kancelarijski prostor i plate osoblja mogu premašiti milion dolara godišnje. Prema analizi Nacionalne fondacije poreskih obveznika, od 2000. godine četvorici sadašnjih bivših predsjednika dodijeljeno je ukupno 56 miliona dolara povlastica i pogodnosti.

Brady je rekao da je jedna od najskupljih pogodnosti bivših predsjednika najam kancelarijskog prostora, za koji nema ograničenja. Bivši predsjednici Bill Clinton, George W. Bush i Barack Obama dobili su prošle godine po više od 500.000 dolara za zakup kancelarija, rekao je Brady.

A Trump, čija je kompanija američkim poreskim obveznicima naplatila više od milion dolara za najam i druge usluge otkako je stupio na dužnost, prema Bradyju bi mogao dobiti naknadu za najam za kancelarije u vlastitom vlasništvu.

Jedna pogodnost koju Trump neće dobiti kao što je dobijaju ostali bivši predsjednici je zdravstveno osiguranje – predsjednik mora imati status u saveznom zavodu najmanje pet godina da bi dobio tu pogodnost, tako da ni Trump ni Carter ne ispunjavaju uslove za to.

Možda penzija i nije toliko bitna – čini se da se Trump dobro snašao i bez svoje predsjedničke plate tokom svog mandata.

Trump i Bijela kuća redovno su saopštavali da je predsjednik redovno uplaćivao godišnju predsjedničku platu od 400.000 dolara različitim vladinim tijelima dok je bio na toj dužnosti.

Inače, zakon kojim se propisuju predsjedničke penzije donesen je 1958. godine, kada je Harry Truman, tada jedan od dvojice živih bivših predsjednika, imao finansijskih problema. No, bilo je poziva da se ukinu ili smanje penzije i pogodnosti bivšim predsjednicima, posebno zato što većina predsjednika danas ima značajan potencijal zarade od knjiga i predavanja.