Poslije teških pregovora: Vlada Kinezima plaća januarsku ratu od 3,9 miliona eura, privremeno odložena isplata garancija

Podijeli

Vlada je nakon pregovora sa kineskom Eksim bankom privremeno odložila isplatu 60 miliona dolara za kredite Barske i Crnogorske plovidbe.

“Poslije teških pregovora na kineskom jeziku u naše sitne, a pekinške jutarnje sate, uspjeli smo da napravimo pomak uslijed novonastale složene situacije oko garancija. Privremeno smo odložili očekivanu isplatu. Od cjelokupnih potraživanja u vrijednosti od 58 miliona dolara, u ovom trenutku regulisaćemo januarsku ratu od 3,9 miliona eura. Kontinuirano tražimo dalja održiva rješenja, dok svaka trenutna olakšica znači puno imajući na umu složenost ekonomske situacije”, naveo je na Tviteru ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić.

On je juče saopštio da je Agencija za zaštitu konkurencije naložila stopiranje dalje isplate državne pomoći Barskoj i Crnogorskoj plovidbi.

U četvrtak je, inače, na naplatu stigla rata od 4,65 miliona eura, koju ne mogu da izmire ni Barska ni Crnogorska plovidba. Pomoć ne može da dođe ni od Vlade jer je Agencija za zaštitu konkurencije to naložila i tako će biti do okončanja postupka utvrđivanja usklađenosti ranije države pomoći.

Cjelokupna situacija povlači za sobom i mogući pad garancija, koje bi sa kamatama mogle da koštaju građane više od 55 miliona eura.

U Vladi je postojala najava da će tražiti reprogram kredita za kupovinu brodova, koji su uzele Barska i Crnogorska plovidba od kineske Eksim banke, a država izdala garancije, ali za sada je nepoznanica da li je Vlada uspjela da odloži ratu koja stiže na naplatu.

S druge strane, ono što je i te kako poznao je činjenica da je državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija Zoran Radunović, u dokumentu koji je uputio Vladi, jasno naznačio da Barska i Crnogorska plovidba ne mogu platiti rate za kredit, te da ih čeka sudbina Montenegro Airliensa.

Ugovor o kreditu sa Eksim bankom za kupovinu dva broda Crnogorske plovidbe pod nazivima 21. maj i Kotor zaključen je 26. januara 2010. godine.

Ugovorena cijena za oba broda je bila oko 55 miliona dolara. Ukupan kredit bez kamate je iznosio 47,39 miliona dolara, a ukupna kamata iznosi 11,16 miliona dolara.

Barska plovidba je 2012. godine potpisala ugovor o nabavci dva broda, a kreditna sredstva od 46,4 miliona dolara su obezbijeđena od Eksim banke.