Šta donosi tajanstveni Volkswagenov projekat Trinity?

Podijeli

Volkswagen je prošle sedmice potvrdio da njihovi stručnjaci rade na i dalje tajanstvenom projektu Trinity, koji obuhvata razvoj kako nove platforme za električna vozila, tako i potpuno novog modela automobila.

Taj automobil bi trebalo da postane nova perjanica Volkswagenove ponude, a objedinjavao bi tri grane na kojima se u kompaniji trenutačno najviše radi, piše Autonet a prenosi SEEbiz.

Projekat Trinity, dakle, ima cilj da donese revoluciju u tri područja:

Stvoriti potpuno novu arhitekturu vozila s “ravnim sjedištima” (šta god to značilo), ali s “ikonskim dizajnom”. Nova platforma bila bi nasljednik aktuelne modularne platforme MEB, inovativna i drugačija, dok bi prvo vozilo bilo nisko i neuobičajeno široko. Dakako, riječ je o platformi za isključivo električna vozila.

Vožnja u novim vozilima unutar ovog projekta bila bi gotovo u potpunosti autonomna (do nivoa 4) i potpomognuta neuronskim računarskim mrežama. Implementacija automatike zavisila bi prije svega od zakonodavnih rješenja širom svijeta.

Volkswagen za ovu liniju vozila planira da uvede radikalno drugačije standarde masovne proizvodnje, iskoristiti sve prednosti svojeg dugogodišnjeg iskustva na tom području, te omogućiti postavljanje novih standarda čak i kada je riječ o dometu vozila, brzini punjenja i digitalizaciji cijelog iskustva.

Volkswagen će projekt Trinity, platformu i prvi automobil unutar njega, razvijati u svojoj fabrici u Volfsburgu, a očekuju da će u doglednoj budućnosti moći sastaviti 300.000 ovakvih vozila godišnje.

Upućeni u zbivanja unutar VW koncerna kažu da bi jedan od smjerova u kojem bi ovaj projekat mogao krenuti predstavlja i koncept električnog coupea Audi Artemis, prikazan u septembru prošle godine.