Ujedinjeni Emirati postaju član EBRD-a

Podijeli

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) preduzeli su prvi korak ka članstvu u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) uz odobrenje odbora guvernera banke za njen zahtjev da postanu dioničari multilateralne finansijske institucije.

Predsjednik EBRD-a, Odile Renaud-Basso rekao je da pozdravljaju UAE kako postaju novi član banke i zahvaljuju dioničarima na njihovoj odluci, prenose Nezavisne novine.

“UAE je važan centar za poslovanje i znanje i njegovo članstvo će koristiti mnogim ekonomijama u koje EBRD ulaže i otvoriće daljnje mogućnosti širom naših regiona”, rekao je Renaud-Basso.

Vlada UAE prijavila se za članstvo u EBRD u septembru prošle godine, izrazivši želju da doprinese poslovanju banke. EBRD je počeo investirati u regiju južnog i istočnog Mediterana 2011. godine, a danas je aktivan u Egiptu, Jordanu, Libanonu, Maroku i Tunisu, kao i na Zapadnoj obali i u Gazi.

Nakon odobrenja odbora guvernera, UAE sada mogu dovršiti postupak članstva u banci. Nakon što se to završi i ispune sve formalnosti, članstvo će stupiti na snagu.

Guverneri su najviši organ koji predstavlja 71 dioničara EBRD-a, koji se trenutno sastoji od 69 zemalja i dvije međunarodne organizacije, Evropske unije (EU) i Evropske investicione banke (EIB).