Mišković pravi regionalni AliExpress: U “Ananas” ulaže 100 miliona eura

Podijeli

“Idemo ustaljenim putem, mijenjamo Deltu i društvo u kom poslujemo”, kazao je predsjednik kompanije Miroslav Mišković na godišnjoj konferenciji Delta holdinga.

“Spremni smo za izlazak na berzu, ali zbog sudskog procesa koji se vodio sa mnom, odložili smo to“, rekao je između ostalog Mišković odgovarajući na pitanja novinara nakon online konferencije kojom je holding obilježio 30 godina rada, prenosi B92.

“Za 30 godina Delta je ostvarila 24 milijarde eura prihoda, poslujući u Srbiji, regionu, Kini i Rusiji, a zapošljavala je preko 30 hiljada ljudi za to vrijeme”, kazala je Milka Vojvodić, viša potpredsjednica Delta holdinga za finansije.

Prema njenim riječima, od 2000. godine do danas u budžet Srbije Delta je uplatila tri milijarde eura. U 2020. ukupni prihod kompanije bio je 511 miliona eura, EBITDA (operativni profit prije amortizacije) 46,5 miliona eura, a investirano je oko 60 miliona eura.

Ambiciozni planovi

Tom prilikom, Marija Desivojević Cvetković, viša potpredsjednica za strategiju i razvoj kompanije predstavila je planove za 2021. godinu.

“Što se tiče Deltalenda u Ulici Despota Stefana namjeravamo da zadržimo ljepotu starog dijela grada, a za Autokomandu – sve nove svjetske trendove ćemo uključiti u projekat od 300.000 kvadrata i 300 miliona eura”, najavila je ona, dodavši da Deltu očekuje i veliki projekat lokalnim partnerom u Sarajevu na atraktivnoj lokaciji, projekat koji uključuje šoping mol i stanovanje.

U narednim godinama Delta planira nastavak velikog investicionog ciklusa, pretežno u oblasti nekretnina, ukupno vrijednog oko 500 miliona eura. Novost u 2021. godini je i ulazak kompanije u jedan potpuno novi biznis – online trgovinu.

Delta je uveliko u razvoju e-commerce platforme, pod imenom Ananas, koja će biti aktivna već u prvoj polovini ove godine. Odlikovaće je izuzetno veliki asortiman robe, saradnja sa najvećim dobavljačima, ali i potpuno novo korisničko iskustvo. Investicija u Ananas u narednih pet godina iznosiće 100 miliona eura.

„Sa finansijskom snagom i investitorskim iskustvom koje ima Delta, uvjereni smo da možemo da stvorimo regionalnog džina u online trgovini. Ananas će korisnicima ponuditi nešto na šta nijesu navikli u domaćoj trgovini, a što imaju samo najveći globalni trgovci poput Amazona ili AliExpressa. Na samom početku pokrićemo tržište Srbije, ali sa namjerom da vrlo brzo budemo prisutni na tržištima bivše Jugoslavije, plus Albanija“, kaže Marija Desivojević Cvetković.