Bez konkretnih planova za Crnu Goru: Slovenački Petrol usvojio strategiju kompanije do 2025.

Podijeli

Petrol u 2025. godini planira ostvariti 180 miliona eura neto dobiti i 336 miliona eura operativne dobiti prije amortizacije (EBITDA), prema novoj strategiji kompanije od 2021. do 2025, koju je odobrio Nadzorni odbor.

Očekuje se da će se neto dobit gotovo udvostručiti, a EBITDA povećati za trećinu.

Takođe se očekuje da će ulaganja u ovom periodu dostići 698 miliona eura, od čega će više od 35 odsto ulaganja biti posvećeno energetskoj tranziciji i time smanjenju karbonskog otiska. U okviru preostalih investicija, većina sredstava koristiće se za proširenje i nadogradnju maloprodajne mreže i digitalizaciju poslovanja.

“Osnovne smjernice u formulisanju i sprovođenju strateškog plana su osigurati rast poslovanja i povećati poslovnu profitabilnost uz zalaganje za održivi razvoj”, kažu u Petrolu, gdje računaju na oporavak u obliku slova V.

Očekuju da će postizanjem postavljenih ciljeva ojačati dugoročnu financijsku stabilnost grupe Petrol.

„Stabilna politika dividendi osiguraće ravnotežu povrata dividende dioničara i korišćenje slobodnog novčanog toka za finansiranje investicijskih planova grupe Petrol. To će osigurati dugoročni rast i razvoj grupe, a time maksimalizirati vrijednost za vlasnike. Ciljana politika dividendi u strateškom razdoblju 2021. – 2025. iznosi 50 odsto neto dobiti Grupe, uzimajući u obzir investicioni ciklus, pokazatelje Grupe i postignute ciljeve.”

Prema strategiji, Petrol će se fokusirati na svoju osnovnu djelatnost osiguravanja snabdijevanja energijom, jer u tom području vide veliki potencijal i mogućnosti u vezi s energetskom transformacijom, a nastojaće da smanje štetne emisije s održivim fokusom.

U ovom strateškom razdoblju ostaće prisutni na svim tržištima s fokusom na Sloveniju, gdje će učvrstiti vodeću poziciju energetske kompanije i vodećeg partnera u energetskoj tranziciji, Hrvatsku, gdje će proširiti portfelj kupaca na polju energije i usluge energetske tranzicije i ulažu u proizvodnju električne energije, energije iz obnovljivih izvora, i Srbije, gdje će povećati svoj tržišni udio u prodaji energije.

Planiraju da povećaju broj benzinskih stanica s 500 na 627. Podsjetimo, Petrol je nedavno potpisao ugovor o kupovini hrvatskog Croduxa, koji će grupi osigurati 91 novu benzinsku stanicu.

U planovima se ne pominje Crna Gora, gdje Petrol takođe uspješno posluje.

Nastaviće da razvijaju i jačaju svoju prisutnost u snabdijevanju i prodaji prirodnog gasa i električne energije, prodaji ukapljenog naftnog gasa i projektima energetske efikasnosti. Razvoj novih rješenja na polju usluga elektromobilnosti i mobilnosti takođe ostaje važan cilj:

„Na području mobilnosti, grupa Petrol fokusira se na dva segmenta. Prvi se odnosi na infrastrukturu za punjenje, što podrazumijeva uspostavljanje, upravljanje i održavanje infrastrukture za punjenje električnih vozila i pružanje usluga punjenja. Drugi segment predstavljaju usluge mobilnosti, poput poslovnog zakupa, elektrifikacije voznih sredstava i usluga upravljanja voznim parkom. Očekuje se da će se broj punionica za električna vozila povećati sa 171 na 1575.”