sportina rajićeva beograd

United Group spasava Sportinu

Podijeli

United Group je navodno pred zaključenjem sporazuma o kupovini trgovačke kompanije Sportina. Obje kompanije posluju i u Crnoj Gori.

Ovaj lanac trgovina je u problemima zbog ograničenja tokom pandemije koronavirusa zbog kojih su trgovine dugo vremena zatvorene. Uz to, ne pomaže im niti loša platforma za internetsku prodaju, pišu ljubljanske Finance, pozivajući se na izvore iz bankarskih krugova.

U Sportini koja je u vlasništvu Bahtijara Bajrovića, pak, kažu da je riječ samo o strateškoj saradnji, a ne o klasičnoj prodaji kompanije.

Interes United Groupa za Sportinu trebalo bi gledati u kontekstu platforme za onlinu trgovinu Shoppster. Osim Shoppstera, United Group, čiji je većinski udio britanski fond BC Partners stekao 2019. godine, posjeduje i provajdera telekomunikacijskih usluga Telemach, a nedavno je najavio i svoj plan uspostave web portala N1 u Sloveniji.

Sportina se u međuvremenu zadužila tokom finansijske krize i 2014. godine ušla u preventivno restrukturiranje, morala se povući iz turizma i prodati svoju imovinu.

Iako je uspio da otplati neke od svojih povejrilaca u bankama, veći dio duga sada dolazi na ime leasinga.

Sportina prodaje nekoliko različitih robnih marki u mreži svojih trgovina koje nijesu njeno vlasništvo, ali su u najmu, u Sloveniji i većem dijelu jugoistočne Evrope, podsjeća SEEbiz.

Finance kažu da joj dostupne informacije pokazuju kako će United Group zadržati i marku i fizičke trgovine.