Google. sjedište

Googleovo cloud poslovanje gubi novac

Podijeli

Google pruža dublji uvid u finansije svog poslovanja u oblaku i ono ne izgleda sjajno.

Google Cloud u posljednjem kvartalu 2020. godine zabilježio je operativni gubitak od 1,2 milijarde dolara, 4% gori nego godinu ranije, objavio je u utorak tehnološki div.

Taj Google-ov ogranak izgubio je ukupno 5,6 milijardi dolara tokom cijele godine, što je porast od gotovo 21% u odnosu na godinu prije.

Sveukupno poslovanje kompanije, međutim, dobro posluje, s neto dobiti od 15,2 milijarde dolara – što je 43% više u odnosu na isti period prošle godine. Prihodi su iznosili skoro 57 milijardi dolara, što je 23% više nego godinu ranije i više nego što su procjenjivali analitičari.

Dionice Google-a su nakon izvještaja skočile više od 6% u trgovanju na berzi, nakon radnog vremena u utorak.

Iako Google zarađuje uglavnom od svog osnovnog oglašavanja na pretraživačkoj mreži, kompanija već godinama radi na diversifikaciji svojih prihoda ulaganjem u hardver, računarstvo u oblaku i razne ambiciozne moonshot projekte.

Smatralo se da je cloud servis, koji se pokazao kao veliki pokretač dobiti i rivalskom Amazonu, jedan od najperspektivnijih poteza.

Googleovo poslovanje u oblaku bilježi rast prodaje čak i kad rastu gubici. Prihod od ove jedinice premašio je prošle godine 13 milijardi dolara, u odnosu na nepunih 9 milijardi dolara prethodne godine.

Ranije ove sedmice, kompanija je najavila šestogodišnje strateško partnerstvo s Fordom, što će Google učiniti poželjnim partnerom proizvođačima automobila, za čuvanje podataka u oblaku.

“Očito smo ulagali agresivno s obzirom na značajnu tržišnu priliku koju prepoznajemo”, rekla je Googleova finansijska direktorica Ruth Porat u utorak, pozivajući se na “uspjeh koji Google Cloud ima s velikim preduzećima koja potpisuju značajne dugogodišnje terminske sporazume.”

Operativni gubitak poslovanja u oblaku “odražava da smo smisleno izgradili svoju organizaciju ispred prihoda”, dodala je.

Pritisak regulatora

Američki tehnološki divovi dodatno su učvrstili svoju dominaciju tokom pandemije koronavirusa, čak i kada su ekonomije širom svijeta pretrpjela ogromne padove – Facebook-ov profit od 11,2 milijarde dolara u prošlom tromjesečju bio je veći od 50% u odnosu na prethodnu godinu; Microsoft je ostvario rekordne prihode a i Amazon je premašio očekivanja analitičara za dobit za više od milijardu dolara.

No, mnoge od tih kompanija pod velikim su pritiskom regulatora koji će se vjerovatno još više pojačati 2021, piše CNN. Google, poput Facebooka, suočava se s masovnom antitrustovskom tužbom, kao i pitanjima o svojoj ulozi – posebno putem video platforme YouTube – u širenju dezinformacije o prošlogodišnjim predsjedničkim izborima u SAD-u.

Google se takođe suočava s pritiskom iznutra, a stotine zaposlenih osnovali su prvi sindikat kompanija početkom januara ove godine.

I uprkos sve većoj dominaciji, posebno u područjima poput internetskog pretraživanja i oglašavanja, Google se posljednjih sedmica povukao iz nekoliko projekata visokog profila – zaustavio je vlastite napore na razvoju video igara koji su bili dio njegove igračke platforme Stadia, samo nekoliko dana nakon što je matična kompanija Alphabet objavila da će ukinuti inicijativu pod nazivom Loon, koja je pomoću divovskih balona obezbježivala internet ljudima u udaljena područja širom svijeta.

Investitor.me