Kako izbjeći bankrot vinarske kompanije: Plantažama potrebno najmanje 5 miliona u narednih mjesec dana

Podijeli

Državna kompanija “Plantaže” na ivici je bankrota i da bi ona bila spasena potrebna je pomoć države od najmanje pet miliona eura u narednih mjesec, saznaju “Vijesti” iz više izvora bliskih kompaniji i izvršnoj vlasti.

Premijer Zdravko Krivokapić i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović juče su razgovarali sa izvršnim direktorom Plantaža Miroslavom Vukovićem i njegovim saradnicima, nakon čega je saopšteno da će Vlada uraditi sve što je u zakonskim okvirima da Plantaže opstanu, navodeći da je potencijal koji posjeduju “trenutno ozbiljno ugrožen”.

Prema ocjeni izvora “Vijesti”, većinski državna kompanija otežano posluje zbog nedomaćinskog poslovanja i nekontrolisanog uzimanja kredita iz prethodnog perioda, a “u problemima je u izvršavanju obaveza prema bankama, dobavljačima, državi i zaposlenima”.

“Poseban problem, kako je saopšteno premijeru i resornom ministru, predstavljaju neophodna, a nedostajuća sredstva za ovogodišnju proizvodnju i održivost proizvodnje. Situacija u Plantažama je sljedeća – na osnovu kredita “Plantaže” duguju oko 24 miliona. Obaveze prema zaposlenima i državi iznose oko 7,5 miliona, od čega su samo iznosi poreza i doprinosa 4,5 miliona eura.

Prema stranim i domaćim dobavljačima kompanija duguje oko šest miliona”, prenosi sagovornik upućen u stanje kompanije koje je predstavljeno Vladi. Kako je naveo, kompanija trenutno ima oko 600 zaposlenih, od čega je 150 višak, a u sezoni zapošljava još 400 ljudi.

Plantaže su juče posjetili predstavnici Vlade, poručivši da će država spasiti kompaniju zbog njenog značaja i potencijala, o čemu čitajte u posebnoj priči:

Plantaže neće doživjeti sudbinu Montenegro Airlinesa ili pomorskih kompanija