Aleksandar Stijović

“Neko će da odgovara za ovakvo stanje”: Skoro da nema banke kojoj Plantaže ne duguju kredite

Podijeli

Kompanija “13. Jul Plantaže” prema zaposlenima i državi ukupno duguje 7.436.000 eura, a ukupan dug prema bankama iznosi 23.755.000 eura – precizirao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović na konferenciji za medije povodom predstavljanja stanja u toj firmi.

Govoreći o kreditnim obavezama, precizirao je da su Plantaža zadužene skoro u svim poslovnim bankama.

– Ukupna glavnica duga je 21.464.000 eura, a kamate po tim potraživanjima iznose 2.291.000 eura. Ukupan dug prema bankama je 23.755.000 eura – naveo je Stijović.

Dugovanja državi i bankama iznose 31.191.000 eura.

Dugovanja

Kompanija je, prema njegovim riječima, došla u vrlu ozbiljnu situaciju i ima ozbiljan problem da izmiruje obaveze prema bankama.

– Ima ozbiljnu neurednost u servisiranju obaveza. To je problem jer su značajno limitirana sredstva i ograničava mogućnost uzimanja novih kredita. Nema načina da reprogramira dugove – objasnio je Stijović.

Posebno je teška prošla godina zbog kovid krize, odnosno, kako je kazao, smanjena je aktivnost rada kompanije i ne može iz sopstvenih prihoda da izmiruje značajan dio obaveza, a ono što se izmiruje radi se sa kašnjenjem.

Obaveze

Na ime nepravilno obračunatog startnog dijela zarade dug je, kako je naveo, 700.000 eura, na ime jubilarnih nagrada dug je 58.000 eura.

Dug za sporazume o poravnanju zaposlenih na ime naknade štete je 1.440.000 eura, dok je za otpremine dug 511.400 eura.

Procijenjeno je da će Plantaže na sudskim sporovima izgubiti 173.000 eura.

Iznosi poreza i doprinosa 1. februara iznose 4.535.725 eura.

Pomoć

Hitna reakcija Vlade je, kako je istakao, potrebna zbog finansijskih ulaganja u obrtna sredstva za ovogodišnju proizvodnju u njenu održivost.

– Zato je rok koje su Plantaže tražile iznosi mjesec, jer ako ispustimo taj trenutak poslije pomoć ništa ne znači – naglasio je Stijović.

Potvrdio je odgovarajući na pitanje novinara da je neophodna minimalna pomoć u iznosu od pet miliona eura da bi se održala likvidnost te državne firme.

– Ubrzano radimo da što prije riješimo problem koji je rezultat bahatog ponašanja. Imamo situaciju da naš ozbiljan gigant ne moze da funkcioniše – rekao je Stijović.

On je naveo da je olakšavajuća okolnost to što “Plantaže” do danas nijesu bile korisnici državne pomoći.

Ministar je najavio smjenu odbora direktora i smanjenje njihovog broja sa 13 na pet.

– Oni koji su doveli firmu u ovu situaciju neće pobjeći pravdi i odgovaraće – poručio je Stijović.

Odgovarajući na pitanje da li će ići na procesuiranje odgovornih rekao je da “ko god je prljao ruke odgovaraće”.

– Što god može da se dokaže i potvrdi biće procesuirano – naglasio je Stijović.

Govoreći o kompletnoj smjeni rekao je da je kompleksna vlasnička struktura Plantaža, a uslov je kreiranje dovoljnog broja akcionara koji će pozvati na odgovornost. Skupština akcionara bira Odbor direktora, a taj odbor bira menadžment kompanije.

– Vlada ima 3,7 odsto učešće, ali su Fond penzijskog i invalidskog osiguranja i Investiciono-razvojna banka dovoljno veliki akcionari – naveo je Stijović.

Stanje

Tražili su od rukovodstva kompanije 28. decembra da pregledaju kompletno stanje i sa menadžmentom dogovorili da pripreme informacije o, pored ostalog, stanju finansija, zaliha, imovine, dugova i svih ostalih finansijskih parametara.

Kazao je da se iznenadio stanjem u Plantažama, odnosno koliko je ono loše.

– Ozbiljna je popunjenost kapaciteta zaliha – 20 miliona litara, što predstavlja problem za dalji niz proizvodnje – naveo je, pored ostalog, Stijović.

Vlasnička struktura je, prema njegovim riječima, složena, odnosno u državnom je vlasništvu oko 55,9 odsto, fizička lica 23,7 odsto, a ostatak je u vlasništvu OTP grupe (9,2 odsto) i drugih akcionara.

– To otežava Vladi da pomogne Plantažama, jer je neophodna saradnja svih državnih institucija da pokrenu Skupštinu akcionara i pokušaju da promijene stvari u menažmentu – rekao je Stijović.

Crna Gora je, kako je upozorio, na svom tržištu vina najmanje zastupljena.

Potencijal

Premijer Zdravko Krivokapić je juče rekao da će Vlada, uprkos veoma nezavidnom finansijskom stanju Plantaža, učiniti sve što je u njenoj moći i zakonskim okvirima da ova kompanije opstane.

Dodao je da će Vlada učiniti sve i da revitalizuje ogromni potencijal koji posjeduju Plantaže, a koji je trenutno ozbiljno ugrožen.

– Plantaže su rijedak potencijal i veliko blago Crne Gore. Uprkos veoma nezavidnom finansijskom stanju u kompaniji Vlada će učiniti sve što je u njenoj moći i zakonskim okvirima da Plantaže opstanu – kazao je Krivokapić.