wind power park, vjetrenjače, vjetrogenerator

Amazon predstavlja najveći projekat obnovljive energije

Podijeli

Amazon je nastavlja “krstaški rat” protiv klimatskih promjena. Gigant e-trgovine postigao je dogovor o kupovini 380 megavata (MW) energije vjetra od Hollandse Kust Noorda, vjetroelektrane na obali Holandije koju razvija The Crosswind, konzorcijum naftne kompanije Royal Dutch Shell i holandskog Eneca, kompanije u vlasništvu japanskog Mitsubishija.

Amazon kaže da je ovaj projekt, nazvan Amazon-Shell HKN Offshore Wind Project, ujedno i njegov “najveći projekat obnovljive energije na jednom mjestu”.

Očekuje se da će vjetroelektrana biti u pogonu do 2023. godine s instaliranom snagom od 759 megavati (MW). To znači da će Amazon kupiti 20 odsto ukupne snage počevši od 2024. godine za pogon u Evropi, uključujući 250 MW od Shella i 130 MW od Eneca.

Ovaj projekat Amazonu predstavlja korak bliže cilju da postane kompanija s 100% obnovljivom energijom do 2025. godine, pet godina prije prvobitnog cilja objavljenog krajem 2019. godine, njenim klimatskim zavjetom.

Amazon je od tada značajno uložio u obnovljive izvore energije. Godine 2020. postao je najveći korporativni kupac obnovljive energije, najavivši 127 projekata solarne i vjetrene energije snage 6,5 gigawata do 10. decembra 2020.

Sa svojim najnovijim priobalnim projektom vjetra, Amazonovi globalni projekti za vjetar i solarnu energiju sada imaju ukupno 187 snage 6,9 ​​GW.

U posljednje vrijeme Amazon neprestano osvaja naslove svojim inicijativama za čistu energiju. Prva od tri vjetroelektrane u Irskoj pokrenuta je početkom ovog mjeseca, a kompanija je nedavno naručila više od 1.000 motora na prirodni gas za svoju distribucijsku flotu. Ovi potezi odražavaju Amazonovu predanost da do 2040. postane kompanija sa nutlom emisijom štetnih gasova.