Vašington uvodi porez na bogatstvo: Bezos bi plaćao dvije milijarde dolara godišnje, Gejts 1,3 milijarde

Podijeli

Prema novim zakonskim predlozima koje priprema Vašington, Džef Bezos dugovao bi oko 2 milijarde dolara poreza godišnje, na ime poreza na bogatstvo.

Kao dio napora da se smanji nejednakost i nadoknadi nedostatak poreza na dohodak države, zakonodavci države Vašington predlažu 1% poreza na bogatstvo iznad milijarde dolara.

Zakonodavci kažu da bi porez obezbbijedio oko 2,5 hiljade milijardi dolara godišnje prihoda i obračunavao bi se samo na takozvanu nematerijalnu finansijsku imovinu ili finansijska ulaganja poput dionica ili berzanskih opcija.

Ipak, poreski stručnjaci kažu da bi državni porez na bogatstvo bio pretjerano zavisan od četiri bogataša koji Vašington smatraju svojim domom: Osim Bezosa, to je i Bil Gejts, Mekenzi Skot i Stiv Balmer.

Jared Walczak iz Poreske fondacije napisao je da će 97% prihoda od poreza donijeti ta četvorica milijardera.

Bezos, čija imovina trenutno vrijedi oko 200 milijardi dolara, prema novom porezu dugovao bi oko dvije milijarde dolara godišnje. Gejts, sa bogatstvom oko 135 milijardi dolara, dugovao bi oko 1,3 milijarde, dok bi Balmer dugovao oko 870 miliona dolara. Skot, Bezosova bivša supruga, dugovala bi oko 600 miliona dolara godišnje, prema tom predlogu.

Budući da niti jedan član ove Vašingtonske velike četvorke nema stalnih korporativnih operacija u ovoj državi, mogli bi se jednostavno preseliti u drugu državu kako bi izbjegli porez, rekli su kritičari ovih predloga.