CEO Huawei-ja potvrđuje da kompanija neće prodati svoje odjeljenje za pametne telefone

Podijeli

Prošlo je dosta vremena otkako je Ren Zhengfei, osnivač i izvršni direktor kompanije Huawei, razgovarao sa međunarodnim medijima. Sada, skoro nakon godinu dana neoglašavanja, on je ponovio i zauzeo stav po nekoliko tačaka koje se tiču njegove kompanije. To, naravno, uključuje i napete odnose sa američkom vladom i listom zabrane na kojoj se Huawei još uvijek nalazi.

Zhengfei je nagovijestio da je spreman da razgovara sa američkom vladom u pokušaju da resetuje napete odnose između administracije SAD i Huaweija. Istakao je da je spreman da razgovara sa američkim predsednikom Joe Bidenom. Pritom je ukazao na to kakve bi koristi imale SAD kada bi se ponovo dozvolila saradnja između američkih kompanija i Huaweia.

“I dalje se nadamo da ćemo kupovati velike količine materijala kreiranog u Americi, kao i komponenti i opreme kako bismo svi mogli imati koristi od rasta kineske ekonomije”, istakao je Zhengfei.

Izvršni direktor Huaweia takođe je ponovo govorio o glasinama koje u poslednje vreme kruže o tome da Huawei razmišlja o prodaji svog odjeljenja za pametne telefone, kao što se to ranije desilo sa Honor generacijom.

On je ponovo zauzeo jasan stav istakavši: “Odlučili smo da definitivno nećemo prodavati svoje potrošačke uređaje, niti poslovanje sa pametnim telefonima”.

Zhengfei je udijelio i neke neobične pohvala za Apple. Iako se vjeruje da je to učinio iz stratešlih razloga, Zhengfei je pohvalio Apple istakavši da je iPhone 12 trenutno najbolji pametni telefon na svijetu.