mastercard, kartice, platne kartice

Mastercard se otvara za kriptovalute

Podijeli

Karičarski div Mastercard najavio je da ove godine planira da otvori svoju mrežu za odabrane kriptovalute, pridruživši se time talasu podrške koju im u posljednje vrijeme iskazuju etablirani finansijski krugovi.

“Time ćemo stvoriti puno više mogućnosti za kupce i trgovce, omogućujući im transakcije putem potpuno novih oblika plaćanja. Ta promjena može trgovcima trasirati put do novih kupaca koji su već pohrlili u digitalnu imovinu”, objavili su iz Mastercarda.

Preciziraju da će podržati samo odabrane kriptovalute, napominjući da mnoge od stotina njih u opticaju moraju biti bolje usklađene s regulatornim zahtjevima.

Mastercard klijentima već nudi kartice putem kojih smiju obavljati transakcija u kriptovalutama, no one se ne obavljaju putem njegove mreže.

Etablirani ulagači i šira javnost još su uvijek prilično nepovjerljivi prema mnogim kriptovalutama zbog njihove spekulativne prirode i opasnosti od pranja novca, podsjeća Reuters.

Ovih dana veliku pažnju tržišta izazvala je vijest da je američki proizvođač električnih vozila Tesla kupio bitcoine za 1,5 milijardi dolara, najavivši da će uskoro prihvatati tu kriptovalutu kao sredstvo plaćanja.

Vrijednost bitcoina nakon toga je u utorak premašila 48.000 dolara, dosegnuvši nove rekordne nivoe. Trenutno se kreće na gotovo 44.700 dolara.

Podršku kriptovalutama nedavno su iskazali i fond za upravljanje imovinom BlackRock i kompanije za plaćanja Square i PayPal, podsjeća Reuters.