Ilon Mask, Elon Musk

Šta to radi Mask

Podijeli

Piše: Mirko Jovović

Kripto tržište je i dalje u usponu dok vodeća valuta Bitcoin dostiže svoje nove maksimalne cijene. Ovome je najviše doprinijela kupovina od 1,5 milijardi dolara BTC-a od strane Ilona Maska i njegove kompanije Tesla. Odjednom su se pojavile i informacije da bi i ostale kompanije poput PayPal-a i Apple-a mogli da ulože u kripto valute, kao i da će MasterCard ove godine podržati neke kriptovalute na svojoj mreži. Sve ovo bi proizvelo neviđeni bull run na tržištu. Na ove glasine odgovorili su Iz kompanije PayPal da to sada vjerovatno neće uraditi.

Što to radi Mask?

Kompanija Tesla svoju viziju razvoja zasniva na zaštiti okoline a sa druge strane kupovinom BTC-a radi suprotno. Naime za rudarenje ove valute godišnje se potroši više električne energije nego Argentina, Emirati ili skoro koliko i Norveška. Takođe treba napomenuti da je Tesla 2020 godine dobio upravo onoliko novca subvencija za zaštitu okoline koliko je uložio u Bitcoin.

U svemu ovome jako je zanimljivo ponašanje Ilona Maska koji je postao „glavna zvijezda“ na internetu i memova sa kojima nevjerovatno utiče na mišljenje i na kraju samo tržište. Jedan njegov tvit za Doge pogurao je ovu valutu na 10 milijardi dolara tržišne kapitalizacije. Toliko je u ovome trenutku uticajan da pojedinci osluškuju šta će kazati Mask i da na osnovu toga donesu odluku o ulaganju. Jedan od primjera „slijepog slušanja“ Maska je kada je početkom januara objavio tvit „Use Signal“. Ovo se odrazilo tako što je pogrešnu kompaniju Signal Advance poguralo na rast dionica od preko 1500%. Takođe je prošle godine izjavio da su akcije Tesle po njemu visoke što se odrazilo na njihov pad u jednom danu od skoro 13%.

Na ovakvo ponašanje reagovali su pojedini stručnjaci tražeći od SEC-a (Agencije SAD za vrjedonosne papire) da istraži ulogu Maska i Tesle zbog kako navode „tržišne manipulacije“.

Sezona Altkoina i što nam oni donose

Sa druge strane ostale kriptovalute tzv. Altcoini takođe rastu. Predvodi ih druga po veličini valuta Eth. Iza nje su Cardano, Litecoin i Stellar. Do sada je važilo neko nepisano pravilo da Bitcoin gura sve ostale valute. Mešutim, ovo se sada polako mijenja. Izdvojilo se nekoliko veoma zanimljivih projekata sa lijepim izgledima da budu vrlo brzo primjenljivi na tržištu, što ih je sada dovodi u situaciju da više i nijesu toliko zavisni od BTC-a. Ovo su projekti koji podržavaju tzv DeFi decentralizovane finansije (štednja, zajmovi, trgovanje, osiguranje i ostale usluge) koji su zasnovani na tzv. pametnim ugovorima. Ovdje nam nije potreban posrednik, npr. banka koja izdaje garanciju.

Trenutno je najveći broj ugovora na Ethereum platformi, međutim tu ima još veoma zanimljivih projekata kao što je Cardano, kojeg mnogi nazivaju “ubicom Ethereum-a” za kojeg su nadoknade za transakcije skočile I čija je mreža trenutno prilično opterećena.

Sve u svemu pred nama je veoma zanimljiv period kako na polju kriptovaluta tako i na ukupnom finansijskom tržištu. Očigledno su se neke stvari nezaustavljivo pokrenule i da ćemo za nekoliko godina imati finansijski I tržišni sistem koji do sada nijesmo imali.

Ukoliko želite da ulažete radite to promišljeno, pazite da vas ne ponese tzv. FOMO (Fear of missing out) ili strah od propuštene prilike. Jer prilika će uvjek biti kao i korekcija na tržištu.


I Vi želite da pišete za Biznis tribinu portala Investitor? Javite nam se na [email protected]