job, job seek, skils, vještine, posao

Pet ključnih IT vještina za pronalazak boljeg posla

Podijeli

Čak i prije intenzivnih promjena 2020. godine, tehnologija je već postajala sve važnija za radnu snagu.

Prema izvještaju LinkedIn Emerging Jobs, zapošljavanje stručnjaka za vještačku inteligenciju poraslo je za 74 odsto tokom posljednje četiri godine. Broj ljudi sa vještinama kodiranja povećava se za milione, a 10 odsto američke ekonomije sada čini tehnološka industrija, piše portal “FutureLearn” a prenosi Blic biznis.

Ali čak i ako ne radite u polju specifičnom za tehnologiju kao što je vještačka inteligencija ili web razvoj, moderno radno mjesto se toliko oslanja na tehnologiju da ćete vjerovatno morati da znate barem dio nje da biste napredovali u poslu ili možda čak se i zaposliti.

Da bi dublje pogledao ovaj koncept, “FutureLearn” je nedavno razgovarao sa nešto manje od 1.000 ljudi. Pitali su ih o tehnološkim zahtevima posla, specifičnim programima na koje se oslanjaju i spremnosti za koju su osjećali da im pruža formalno obrazovanje.

Ove vještine je “FutureLearn” izdvojio kao najbitnije za trenutno tržište rada:

Paket Microsoft Office – iako mnogi smatraju da se ovakvo znanje podrazumijeva, ili čak i da je zastarjelo, većina poslodavaca ovo navodi kao jedan od uslova za dobijanje posla. Istina je da mnogi rade preko programa koji zahtijevaju besprekorno znanje ovog paketa.

Informatička pismenost u anketi koju je ovaj portal sproveo našla se na drugom mjestu kao najvažnija veština. To bi prema definiciji trebalo da podrazumijeva dobar način pronalaženja i prenošenja informacija, koristeći bilo koji alat, međutim moglo bi se shvatiti i kao brzina i spretnost u korišćenju digitalnih tehnologija.

Stručnost u zajedničkom operativnom sistemu. Kao bitnu i traženu vještinu, ovo je istaklo čak 45,4 odsto ispitanika. Trebalo bi da se odnosi na produktivnost u izradi različitih zadataka.

Paket – Google. Nešto poput paketa Microsoft Office, praktično što se podrazumijeva, jer je rad u tim programima stalan, bez obzira čime se osoba zapravo bavi.

Softver online sastanaka. Poslije 2020. godine možda ne bi trebalo ni objašnjavati važnost pronalaženja u online sastancima. Jednostavno je neophodno da osoba može da se snađe u ovom segmentu, i to ne samo ukoliko želi da posluje sa inostranstvom, već i u svojoj zemlji, gdje je sve češće da se i u okviru jedne kompanije sastanci održavaju video-pozivima.