Voren Bafet prodao akcije banke i kupio udio u telekomu

Podijeli

Čini se da jedan od najpoznatijih američkih investitora Voren Bafet krije loše prognoze finansijskog sektora i da ima interes za naftne kompanije, kao i za telekom i medije.

On je, kako javlja CNN, u posljednja tri mjeseca prošle godine kupio udjele u Dow komponentama Chevronu i Verizonu.

Bafetova glavna kompanija, Berkshire Hathaway, objavila je u utorak u svom najnovijem tromjesečnom izvještaju Komisiji za hartije od vrijednosti i berue da ovaj industrijski konglomerat više nije vlasnik dionica u bankama JPMorgan Chase, PNC i M&T banke. Sve te dionice su prodane tokom u četvrtom tromjesečju 2020.

Prodaja JPMorgan Chasea vrijedna je pažnje s obzirom na to da se Berkshire udružio s bankom koju vode Jamie Dimon i Amazonom u poduhvatu zdravstvenog osiguranja pod nazivom Haven, osnovanom 2018. godine, ali koji je prošlog mjeseca najavio planove gašenja. Berkshire je i dalje vlasnik dionica Amazona.

Berkshire Hathaway takođe je smanjio svoj udio u skandalima preplavljenom Wells Fargu, ali zadržao je svoje pozicije u Bank of America, Bank of New York, Bancorpu i American Expressu. Berkshire je, međutim, stekao novi udio u drugoj finansijskoj kompaniji – brokerskom osiguranju Marsh & McLennan.

Bafetova kompanija prodala je u isom periodu sve svoje dionice proizvođača Covid-19 vakcine Pfizer, kao i rudarske kompanije Barrick Gold.

Bafet je ranije smanjio i udio Berkshirea u Appleu a povećao u divu bežičnih telekomunikacija T-Mobile, uz svoj novi udio u Verizonu.

Verizon je vlasnik Yahoo-a, kompanije koja svakog proljeća uživo prenosi prenos godišnjeg sastanka dioničara Berkshirea iz Omahe. Taj sastanak, koji je zakazan za 1. maj ove godine, biće virtualan zbog pandemije, kao i prošle godine.