online shopping

Crna Gora posljednja u regionu po spremnosti za e-trgovinu

Podijeli

Crna Gora je zauzela 78. mjesto na ljestvici Ujedinjenih nacija zaduženog za trgovinu i razvoj UNCTAD za 2020. godinu po spremnosti za elektronsku trgovinu, što je najlošiji rezultat od svih zemalja regiona.

U odnosu na prethodni izvještaj, Crna Gora je pala pet mjesta.

Prema tom izvještaju čije detalje prenosi Indikator, među zemljama regije najbolje je plasirana Hrvatska, na 25. mjestu. Slijede Slovenija na 34. mjesto, Srbija je 43 a Sjeverna Makedonija 52.

Izvještaj je obuhvatio 152. zemlje svijeta.

Švajcarska je zamijenila Holandiju na vrhu UNCTAD-ovog indeksa, a Evropa ostaje daleko najspremnija regija za e-trgovinu.

U 2019. godini 97% švajcarskog stanovništva koristilo je internet. Jedine neevropske ekonomije među prvih 10 su Singapur, rangiran na četvrtom mjestu, i Hong Kong (Kina) na 10. mjestu.

Indeks ocjenjuje države u pogledu spremnosti za kupovinu putem Interneta, čija je vrijednost procijenjena na 4,4 biliona američkih dolara u 2018. godini, što je 7% više u odnosu na prethodnu godinu.

Top 10 zemalja iz izvještaja su:

1. Švajcarska, 2. Holandija, 3.Danska, 4. Singapur, 5.Velika Britanija, 6.Njemačka, 7.Finska, 8.Irska, 9.Norveška, 10. Hongkong.

Kompletan izvještaj možete naći ovdje.

Comments are closed.