iphone 12

Odlična prodaja iPhone-a: Apple prestigao Samsung i ponovo postao najveći prodavac pametnih telefona na svijetu

Podijeli

Rastuća prodaja iPhone-a u posljednja tri mjeseca 2020. gurnula je Apple ispred Samsunga kao najvećeg svjetskog proizvođača pametnih telefona, pokazalo je novo istraživanje Gartnera.

“Lansiranje 5G iPhone 12 serije dovelo je Apple na prvo mjesto u posljednjim mjesecima prošle godine”, precizirao je Gartner u ponedjeljak.

Apple je posljednji put najbolji dobavljač pametnih telefona u davnom četvrtom tromjesečju 2016, prema Gartnerovim podacima koji prate prodaju pametnih telefona na globalnom nivou.

Apple, koji je lansirao svoju 5G liniju telefona sredinom oktobra, prodao je gotovo 80 miliona pametnih telefona u prvim mjesecima prodaje, odnosno do kraja 2020. godine, što je porast od 15% u odnosu na isti period prethodne godine.

Kompanija je takođe distributerima isporučila rekordan broj iPhone-a u jednom tromjesečju, 81,8 miliona.

Ovim brojkama Apple je nadmašio rezultate dosadašnjeg lidera u prodaji, južnokorejskog Samsunga.

Posljednja tri mjeseca u godini često su Appleov najjači period u godini, jer u pravilu nove iPhone predstavlja u septembru. To je prošle godine odgođeno za oktobar, zbog poremećaja u lancu snabdijevanja uzrokovanih pandemijom koronavirusa.

Samsung obično ažurira svoje vodeće Galaxy S telefone u februaru, doprinoseći mnogo jačim performansama u prvom kvartalu godine. Ove godine, Samsung je najavio nove modele mjesec dana ranije, podsjeća CNN.

Appleov dvocifren rast prodaje postignut je usprkos smanjenom tržištu, usljed globalnih problema izazvanih pandemijom. Globalna prodaja pametnih telefona pala je za 5,4% u četvrtom tromjesečju, prema Gartneru, usred rastuće nezaposlenosti i slabije potrošnje potrošača. Prodaja pametnih telefona opala je 12,5% u 2020. u odnosu na prethodnu godinu.

“Iako su potrošači ostali oprezni u trošenju i zadržavali neke diskrecione kupovine, 5G pametni telefoni i opcije pro-kamere očigledno su inspirisali neke krajnje korisnike na kupovinu novih pametnih telefona ili nadogradnju svojih postojećih pametnih telefona u zadnjem tromjesečju”, rekao je Anshul Gupta, viši direktor istraživanja Gartner.

“IPhone 12 je hit”, dodao je analitičar Canalysa Vincent Thielke u prošlomjesečnom izvještaju. “Apple je bolje pozicioniran od svojih konkurenata na 5G tržištu, jer je jako fokusiran na razvijena tržišta i kanale prodaje mobilnih operatera.”

Samsung je i dalje na vrhu po proizvodnji

Samsung je u četvrtom tromjesečju prodao 62 miliona pametnih telefona. Kompanija je zadržala poziciju najvećeg svjetskog proizvođača pametnih telefona tokom cijele godine, uprkos padu prodaje i pojačane kineske konkurencije od rivala kao što su Xiaomi, OPPO i Vivo, rekao je Gartner.

Huawei, koji je zasijenio Samsung u drugom kvartalu 2020, pretrpio je najveći pad među prvih pet dobavljača pametnih telefona, zbog čega je Apple izgubio svoju poziciju broj dva Appleu na godišnjem nivou. Ovaj brend je zauzeo četvrto mjesto na globalnom nivou u posljednjem kvartalu 2020. godine, rekao je Gartner.

Sankcije američke vlade, koje su Huawei-ju onemogućile upotrebu nekih popularnih Googleovih aplikacija i usluga na svojim pametnim telefonima, naštetile su prodaji, ocijenio je Gartner.

Kompanija je najavila da u novembru prodaje svoju kompaniju za pametne telefone, Honor, što bi moglo dodatno usporiti prodaju pametnih telefona.

Gartner očekuje oporavak globalne prodaje pametnih telefona ove godine.

“Rastuća potražnja za pristupačnim 5G pametnim telefonima izvan Kine podstaknuće prodaju pametnih telefona 2021. godine”, očekuje Gupta.