Ovo će biti najgora godina za Huawei

Podijeli

Po svemu sudeći, ovo će biti najgora godina za Huawei, bar kada se radi o broju prodatih i proizvedenih telefona.

Činjenica da u posljednje vrijeme, a zbog američkih sankcija, kineska kompanija ima problema, nije nova, piše PC Press i dodaje, da uprkos naporima koje je kompanija učinila da prebrodi te sankcije, efekti se itekako osjećaju.

Zato stižu informacije da je Huawei već najavio svojim dobavljačima da će ove godine poručiti znatno manje komponenti za svoje telefone, a smanjenje će vjerovatno biti i veće od polovine.

Očekuje se da će, prema planovima za nabavku dijelova, ove godine kompanija napraviti između 70 i 80 miliona telefona. To je umanjenje veće od 60 procenata u odnosu na 2020. godinu kada je proizvedeno 189 miliona telefona. Neki dobavljači čak očekuju da će u toku godine biti i dodatnih smanjenja, pa da će biti proizvedeno oko 50 miliona telefona.

Pad prodaje je konstantan od trenutka kada je Huawei izgubio mogućnost da inkorporira Google-ove servise na svoje telefone. To je bio i razlog nedavne prodaje njihovog podbrenda Honor, kao i razlog što je Huawei već ispao iz liste pet najvećih proizvođača telefona na globalnom nivou.

Huawei CEO, Ren Zhengfei je već kontaktirao Bajdenovu administraciju da preispita odluku, ali teško da će po tom pitanju biti nekih promjena u narednom periodu.