Online trgovina nastaviće da raste i poslije pandemije

Podijeli

Najnoviji podaci Eurostata pokazuju da je u Evropskoj uniji prošle godine 89 odsto građana između 16 i 74 godine koristilo internet, a čak 72 odsto na ovaj način kupovalo različite proizvode i usluge.

Stručnjaci tvrde da će se i poslije završetka pandemije kupci teško vraćati klasičnim navikama, te se očekuje da će mnogi koji su u ovim vremenima počeli da kupuju preko interneta ostati vjerni online nabavci.

Međunarodna analitička kompanija “Global data” saopštila je nedavno da predviđa da će se i u budućnosti čak 40 odsto odjeće i obuće i dalje prodavati preko interneta, što je značajno više nego prije početka ove zdravstvene krize.

To znači da će mnogi trgovci zatvoriti radnje ako se ovakav trend nastavi.

“Global data” predviđa da će u kratkom periodu mnogi prodajni prostori ostati prazni, oni koji su u vlasništvu promijeniće namjenu, a čak i velike modne kuće povlače se iz tradicionalne prodaje i šire posao preko interneta.

Najnoviji podaci Eurostata pokazuju da je u Evropskoj uniji prošle godine 89 odsto građana između 16 i 74 godine koristilo internet, a čak 72 odsto je onih koji su na ovaj način kupovali različite proizvode i usluge.

Ukupna online trgovina povećana je za četiri odsto u odnosu na 2019. godinu.