Ilon Mask, Elon Musk, Tesla

Mask zabrinut zbog rasta cijene metala, prelazi na drugu vrstu baterija za električne automobile

Podijeli

Osnivač Tesle Ilon Mask ovog puta tvitovao je o nešto ozbiljnijim temama, koje bi mogle da zabrinu sve proizvođače električnih automobila.

On je izrazio zabrinutost zbog rastućih cijena metala nikl, pa je nagovijestio da Tesla već preusmjerava neke automobile na vrstu baterija koja umjesto njih koristi željezo.

Mask je ranije molio rudare da proizvode više nikla. Snabdijevanje će biti kritično tokom sljedeće tri godine, a mogao bi doći do značajnog deficita već 2023. godine, kako raste potražnja, smatra analitičar BloombergNEF-a Allan Ray Restauro.

Nikl je ključna komponenta litijum-jonskih baterija, koja se koristi u električnim vozilima. On pakuje više energije u baterije i omogućuje proizvođačima da smanje upotrebu kobalta, koji je skuplji i ima manje transparentan lanac snabdijevanja.

Tromjesečna cijena nikla na Londonskoj burzi metala trgovala se u petak na 19.568 dolara po toni. Metal se ove godine okupio na LME za 16%, usred širokog skupa roba , a ulagači se klade na snažan rast potražnje kako se gospodarstva ponovo otvaraju. Cijena metala porasla je i nakon što je najveći svjetski proizvođač Norilsk Nickel objavio da je obustavio proizvodnju u dva rudnika: Oktyabrsky i Taimyrsky .