Voren Bafet, Warren Buffett

Bafet: Priznajem, pogriješio sam…

Podijeli

Poznati investitor, “Čudo iz Omahe”, priznao je da je pogriješio.

U svom godišnjem pismu dioničarima Berkshire Hathawaya, investicioni guru Voren Bafet otkrio je da je kompanija prošle godine uzela 11 milijardi dolara otpisanih dionica prilikom kupovine Precision Castparts-a 2016. godine, opisujući to kao “grešku”.

90-godišnji milijarder, predsjednik Berkshirea od 1970. godine, rekao je u godišnjem pismu dioničarima da je “ružni” otpis imao jednostavno objašnjenje.

“Previše sam platio kompaniju”, rekao je. “Moja pogrešna procjena izložena je sada nepovoljnim kretanjima u avio-industriji.”

Uprkos tom gubitku i opštem padu od pandemije, operativna preduzeća Bafetovog konglomerata ostvarila su solidan rezultat na kraju 2020. godine. Prostrani konglomerat koji posjeduje Geico, Dairy Queen, željezničku kompaniju Burlington Northern Santa Fe, baterije Duracell i mnoge druge potrošačke, finansijske, industrijske i energetske firme, objavile su u subotu da su u četvrtom tromjesečju ostvarile neto dobit od 35,8 milijardi dolara, što je porast od čak 23%.

Kumulativna operativna dobit Berkshirea porasla je gotovo 14% u posljednja tri mjeseca prošle godine, na 5 milijardi dolara.

Sastanak u Holivudu

U pismu je Bafet takođe otkrio da će se godišnji skup dioničara Berkshire Hathawaya 1. maja, koji se obično održava u njegovom rodnom gradu Omahi, umjesto toga prenositi uživo iz Los Anđelesa, tako da potpredsjednik Čarli Munger, koji živi u južnoj Kaliforniji, može prisustvovati.

97-godišnji Munger nije prisustvovao prošlogodišnjem virtualnom sastanku dioničara u Omahi zbog pandemije Covid-19. Umjesto toga, Bafetu se na pozornici pridružio još jedan potpredsjednik Berkshirea, Greg Abel.

“Nedostajao mi je prošle godine i, što je još važnije, očito i vama”, rekao je Bafett o Mungeru, koji je ujedno i predsjednik kalifornijskog izdavača novina Daily Journal, koji je u srijedu održao vlastiti sastanak dioničara u Los Anđelesu.

Bafet je rekao da će treći potpredsjednik, Ajit Jain, takođe biti na sastanku u Los Anđelesu. Dodao je da se nada da će Berkshire može još jednom održati sastanak u Nebraski 2022. godine.

Kao što to često čini u Berkshireovom godišnjem pismu dioničarima, Bafet – čije se bogatstvo procjenjuje na 90 milijardi dolara – podijelio je neke mudre riječi o trenutnom stanju na tržištu.

“Klonite se obveznica i otkupite još dionica Berkshire-a”

Trenutno nije ljubitelj obveznica jer, uprkos nedavnom rastu, prinosi ostaju na istorijskom minimumu.

“Obveznice danas nijesu mjesto za ulaganje”, napisao je, dodajući da je prinos u desetogodišnjoj riznici, koja se sada kreće oko 1,46%, 1981. bio 15,8%.

“U određenim velikim i važnim zemljama, poput Njemačke i Japana, ulagači ostvaruju negativan povrat na milijarde dolara državnog duga. Ulagači s fiksnim dohotkom širom svijeta – bilo da su u pitanju penzioni fondovi ili osiguravajuća društva – suočavaju se s mračnom budućnošću”, upozorio je Bafet.

Također je branio Berkshireovu sklonost korišćenju gotovine za otkup vlastitih dionica. Kompanija je prošle godine potrošila 24,7 milijardi dolara na otkup dionica. Neki ulagači tvrde da bi Berkshire mogao bolje iskoristiti svoj novac, koji je na kraju 2020. iznosio više od 138 milijardi dolara u gotovini. Berkshire bi mogao iskoristiti za više akvizicija.

“Ni na koji način ne mislimo da se dionice Berkshirea ne bi trebalo otkupljivati ​​po bilo kojoj cijeni”, napisao je Bafet.

Iako je nedavno ulagao više u tehnološke dionice poput Applea i Amazona, većina Berkshirovih ulaganja su u i dalje tamo gdje sporije rastu, poput Chevrona, Verizona, American Expressa i Coca-Cole.

Drugim riječima, ne treba očekivati ​​da će Bafet početi invesiranja u aktuelne “hit dionice” poput GameStop-a ili Tesle.

“Desetine miliona drugih investitora i špekulanata u Sjedinjenim Državama i drugdje imaju široku paletu izbora kapitala koji odgovaraju njihovim ukusima. Pronaći će izvršne direktore i tržišne guruee sa sličnim idejama”, rekao je Bafet. “Moram dodati da će mnogi od tih investitora proći sasvim dobro.”

No, Bafet je naglasio strpljiviji pristup ulaganju.

“Sve što je potrebno je protok vremena, unutrašnja smirenost, obilna diverzifikacija i minimalizacija transakcija i naknada”, poručio je.

CNN/Investitor.me